Passie
voor ambachtInspiratie


Passie voor ambacht

Ambacht is interesse en passie. Je merkt wel wanneer iemand geschikt is om koffiebrander te worden. Koffiebranden is een levend vak. Iedere branding is een twee-sterrengerecht. Een perfecte branding komt aan op finesse en details. De hand van de meester(chef). En de leerling kijkt mee. elke branding krijgt evenveel aandacht en levert steeds voldoening op als de bonen perfect gebrand in de koelzeef vallen. Dat gaat nooit vervelen en zeker niet als je weet dat deze bonen over enkele dagen mooie koffiemomenten worden.


De koffiebrander (in dit geval de medewerker) bedient de koffiebrandinstallaties van Blanche Dael. Dat zijn naast de 'oven' zelf, ook de groene koffiesilo's, de katalysator en de randapparatuur, zoals de software voor het volgen van de brandcurve en de ontstener. De 'brander' is in staat om de installatie op te starten en af te zetten, de brandtechnieken te beheersen, 'calamiteiten' op te lossen en onderhoud te plegen. Maar het allerbelangrijkst is, het in staat zijn om koffie op smaak te beoordelen en om te weten hoe het brandproces de smaak beïnvloedt. Uiteindelijke zoeken we steeds naar de ‘hotspot’ van de koffieboon. Daar waar alle in de boon opgesloten smaken het best tot hun recht komen. De koffiebrander neemt deel aan de wekelijkse 'cuppingsessies' waarin de smaak van bestaande koffie en nieuwe koffiesamples beoordeeld wordt.
En roken en is natuurlijk uit den boze voor een koffiebrander.
Anderen kochten ook

Meer ambacht


DE KONING VAN BATAK
-

Met 8 jaar ervaring als koffiebrander bij Blanche Dael, kan Dave Christiaans met recht een koffiekenner worden genoemd. Dagelijks is hij bezig met zijn passie: het branden van kwaliteitskoffie.

Lees meer

KIJKEN, LUISTEREN EN RUIKEN
-

Je zou kunnen zeggen dat de koffie door zijn aderen stroomt. Meesterbrander Marcel Slangen weet als geen ander hoe belangrijk goede bonen zijn om een mooie kop koffie te zetten.

Lees meer