Blanche Dael


Duurzame keuzes

-

Duurzaamheid is voor ons balans vinden tussen sociale vraagstukken, milieu en winstgevendheid afgestemd op de belangen van onze stakeholders. Opbouwen in plaats van afbreken en werken aan een betere toekomst voor volgende generaties.

Ons duurzaamheidsbeleid* is te herleiden tot 3 pijlers – economisch, sociaal en ecologisch. Pijlers waar we voor staan, waar we stappen in hebben ondernomen en waar we komende jaren in blijven investeren.

Pijler 1
Blanche Dael als eerlijke partner
Pijler 2
Blanche Dael als sociale organisatie
Pijler 3
Blanche Dael als milieubewuste onderneming

 

* Onze duurzaamheidsambities en verantwoording zijn vastgelegd in een ISO26000 MVO verklaring, die is gepubliceerd op de NEN website en beschikbaar als download. Wij verwerken de door de VN vastgestelde Sustainable Development Goals (SDGs) in ons MVO beleid.PIJLER 1

BLANCHE DAEL ALS EERLIJKE PARTNER

-

In de koffie-industrie is er aandacht nodig voor de belangen van de koffieboer. Een koffieboer is afhankelijk van de wereldhandelsprijzen en krijgt vaak onder zijn kostprijs betaald. In de gemeenschappen rondom de plantage is er vaak ronduit sprake van armoede.

Wij streven naar een eerlijke keten met een koffieprijs die het werk van de koffieboeren eerlijk beloont. En die ze in staat stelt duurzaam te investeren in hun koffieplantage, in de kwaliteit van de koffie en in de kwaliteit van leven. Voor de koffieboer én voor de gemeenschappen die er afhankelijk van zijn.  

CONCRETE ACTIES
- Wij werken met een vast netwerk aan makelaars en staan in rechtstreeks contact met koffie- en theeproducenten.
- Onze makelaars selecteren de juiste kwaliteitskoffie, betalen tijdig voor de oogst, bewaken voedselveilige en duurzame logistieke processen en voeren een actief beleid op de thema's: mensenrechten, een eerlijke koffieprijs en kinderarbeid.
- Wij staan zelf in rechtstreeks contact met de koffieboeren. Door onderlinge vertrouwen en begrip te kweken, creëren we langjarige samenwerkingen. 
- We kopen altijd de beste koffie in van de regio. Voor deze koffie wordt een substantiële meerprijs betaald.
- In september 2019 hebben wij ons aangesloten bij het Future Proof Coffee Collective (FPCC) van MVO Nederland. Dit project is een samenwerking tussen verschillende (koffie)bedrijven om de échte koffieprijs te berekenen.
- In het kader van FPCC hebben we samen met een boer uit Colombia een duurzaamheidsmeting verricht (True Cost Accounting-meting) en spreken we over meerjarige afspraken en over verduurzaming.PIJLER 2

Blanche Dael als sociale organisatie

-

In 2009 is onze eigen stichting Escuela Blanche Dael opgericht. Het doel is een beter toekomstperspectief te bieden aan kinderen in het koffieproducerend land Guatemala. Dit doen we door onderwijs te bieden middels onze ‘eigen’ school en studiebeurzen.
Blanche Dael betaalt alle kosten van de stichting en doneert daarnaast jaarlijks 5% van haar nettowinst aan de stichting. Als stichting, en met een sponsorschap vanuit onze afnemers, dragen wij een deel onze koffieprijs af voor de onderwijsprojecten. Daarnaast bieden we ook (financiële) steun bij noodhulpprojecten zoals vulkaanuitbarstingen, orkanen of Corona.

Naast onze stichting Escuela Blanche Dael zetten wij ons ook lokaal in. Dit uit zich zowel in de samenwerking binnen ons team, de brede samenwerking met derden en de sponsoring van lokale initiatieven.

CONCRETE ACTIES
- In 2006 hebben wij de herbouw van een basisschool in Guatemala gefinancierd; een school die de naam Escuela Blanche Dael draagt en die wij sindsdien op diverse manieren ondersteunen.
- Sinds 2017 stellen wij studiebeurzen ter beschikking, aan 4 tot 5 kinderen, voor de 2-jarige opleiding tot koffieboer aan de Las Flores koffieschool in Guatemala.
- Escuela Blanche Dael biedt hulp in noodgevallen. Een voorbeeld is de 'Voedselmand actie' waarmee we 22.000,- euro hebben opgehaald.
- We hebben twee medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst en werken samen met lokale sociale werkvoorzieningsorganisaties: Athos, Talent, Vixia en MTB.
- We stellen apparatuur ter beschikking en geven barista-trainingen aan kinderen van de Terra Nigra school voor bijzonder onderwijs.
- We steunen allerlei lokale culturele, sportieve en charitatieve initiatieven, zoals Trajekt, Quiet Maastricht, 't Heegeneerke, FashionClash, Nederlandse Dansdagen, Zweit veur leid en de Voedselbank. Daarnaast stellen we koffie ter beschikking voor buurthuizen.

PIJLER 3

BLANCHE DAEL ALS MILIEUBEWUSTE ONDERNEMING

-

Productie en consumptie brengen veel (rest)afval met zich mee. Vanaf het brandproces in onze branderij tot aan het laatste slokje in uw koffiebeker. Wij zijn ons daarvan bewust. Wij trachten steeds vooraan te lopen met het verduurzamen van verpakkingen, vervoer en productie. We realiseren ons dat er nog lange een weg te gaan is.

CONCRETE ACTIES
- Onze verpakkingen zijn veelal (industrieel) composteerbaar, of 100% recyclebaar, en we gebruiken geen onnodig verpakkingsmateriaal.
- Door het gebruik van papieren omzakken, in plaats van kartonnen dozen, bespaarden wij in 2019 ruim 4.000kg karton en ruim 40m3 transportvolume.
- Dozen die optisch en hygiënisch in goede staat zijn, hergebruiken wij.
- Onze koffiecups zijn van industrieel composteerbaar materiaal.
- Onze vervoermiddelen zijn A-label of Euro6, soms elektrisch en vaak ook gewoon mankracht.
- Wij hebben ons gecommitteerd aan ‘ZES’, Zero Emission Stadslogistiek vanaf 2025 in Maastricht.
- Wij gebruiken een fietskoerier om particuliere bestellingen in Maastricht te bezorgen.
- Ruim 50% van onze koffie draagt een duurzaam label. Wij kopen altijd gecertificeerde koffie, wanneer die van dezelfde kwaliteit beschikbaar is. U vindt in ons assortiment ‘Organic’ en ‘Rainforest Alliance’ koffie.
- Onze branderij bestaat deels uit een gerestaureerd monumentaal pand dat geoptimaliseerd is qua energie-efficiency. Het is voorzien van vloerverwarming, achterzetramen met zonwerende velums, een slim domoticasysteem met led-verlichting gescheiden afvallogistiek en een aansluiting op het stadsverwarmingsnet (met restwarmte van de nabijgelegen Sappi-papierfabriek). De nieuwbouw is optimaal geïsoleerd.
- De branderij beschikt over een naverbrandingsinstallatie die zorgt voor ontgeuring van de koffiegassen. De oven wordt gestookt met groen gas. De ruwe koffiebonen worden door middel van de zwaartekracht naar de branderij getransporteerd.KIJK OOK EENS HIER


ZERO EMISSIE STADSLOGISTIEK

Blanche Dael doet niet alleen mee met Zero Emissie Stadslogistiek vanuit zijn verantwoordelijkheid voor de toekomst van de stad Maastricht, maar óók omdat de aanpak past bij onze familiewaarden.

Lees meer

THEEREKJES MET EEN VERHAAL

De houten theerekjes van Blanche Dael worden al jaren gemaakt door Athos, een werkplaats voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Lees meer


KOFFIEREIS NAAR COLOMBIA

Lees het reisverslag van Marcel en Albert, waar ze een bezoek brengen aan koffieboeren in Colombia en bijzondere koffies ontdekken.

Lees meer

50 HANDGEPLUKTE BOONTJES

Voor één kopje koffie zijn 50 met de hand-geplukte boontjes nodig. Dat zijn er maar liefst ruim 6.000 voor één kilo koffie.

Lees meer