Koffiereis
naar ColombiaInspiratie


DE KOFFIEREIS VAN ALBERT & MARCEL

 

In oktober 2022 zijn Marcel Slangen en Albert Berghof op koffiereis geweest naar Colombia. Enerzijds om koffieboeren te ontmoeten en anderzijds om als jurylid mee te doen aan 7th National Quality Contest, Land Of Diversity. De gastvrijheid op de plantages en de heerlijke gerechten die ze hier mochten proeven, zorgen bij Albert en Marcel voor warme herinneringen aan een buitengewoon schitterend en gastvrij land.

Colombia is het land met de meeste koffieboeren en een zeer goed georganiseerde koffiehandel. Er zijn zo’n 540.000 families die van koffie afhankelijk zijn als hun hoofdinkomen. Door deze versnippering, moet de koffie uit Colombia echt ontdekt worden om de pareltjes eruit te halen. Met de National Quality Contest wil de Colombiaans overheid benadrukken dat koffie, evenals het land, zeer divers is. Je komt er alle variëteiten en smaken tegen. En dat geldt niet alleen voor koffie, maar ook voor de mensen, cultuur, het klimaat, de vegetatie, etc.


De reis begint in de hoofdstad Bogotá met een onmiddellijk aansluitende vlucht naar Neiva in de Zuidelijke provincie Huila. Rond Neiva tussen de cordilleras central en oriental zijn er een aantal zeer interessant koffieplantages. Vaak ver weg en hoog gelegen in de bergen, maar in een zeer groeizaam klimaat met erg wisselvallig weer. Binnen 10 minuten kan het van zonnig opeens gaan regenen en kan het van 30 graden naar 16 graden veranderen. Hier bezochten Marcel en Albert de plantage van Alba Lucia Camacho.

Hierna ging de National Quality Contest van start. Gedurende drie dagen werden 41 geselecteerde koffies beoordeeld. Hieruit werd er een top 17 vast gesteld, welke op de laatste dag van het evenement via een live veiling verkocht werd aan de hoogste bieder. Bij deze veiling waren boeren uit alle windstreken aanwezig, die speciaal voor deze veiling naar Neiva (provincie Huila) waren gekomen.

De winnaar van deze veiling werd Domingo Torres uit Norte de Santander. Zijn koffie, een Geisha variëteit, werd voor maar liefst voor € 176,- per kilo groene koffie verkocht. Voor de gemiddelde Nederlandse beurs helaas te hoog gegrepen. Echter wisten Marcel en Albert voor Blanche Dael hun hand te leggen op de koffie van Alba Lucia Camacho, de hoogst geëindigde vrouwelijke finalist waar van ze eerder de plantage hadden bezocht. Haar Cenicafe -Castillovariëteit  veroverde de 9e plek in de wedstrijd.

 


De aankoop van Alba Lucia Camacho haar koffie was een buitenkansje voor Blanche Dael en extra speciaal omdat Albert en Marcel enkele dagen eerder al kennis met haar hadden gemaakt op haar plantage Santa Ana in Gigante in Huila.

De koffie werd omschreven als zoet en fruitig, subtiel, zuivere aciditeit, thee-achtig, aardbei, steenfruit, complex en delicaat en de veilingprijs bedroeg € 23,- per KG. Een mooie waardering voor de toewijding en het harde werk van deze koffieboer en een stimulans om verder met koffie te innoveren. De koffie wordt medio 2023 als Blanche Dael En Passant aangeboden. De En Passant-lijn van Blanche Dael betreft exclusieve koffie die in beperkte hoeveelheid beschikbaar is.


Daarnaast waren Marcel en Albert tijdens hun reis ook te gast op de plantage van de familie Zuninga: El Limon. Ze zagen daar met eigen ogen de prachtig gelegen plantage, de goed verzorgde planten en ook de investeringen in de installaties die door de broers Zuninga worden gedaan om hun koffiekwaliteit nog verder te verbeteren. 

Blanche Dael koopt dit jaar al de vierde oogst van koffieboer Don Uberney Zuninga, met wie een wederzijds vertrouwen is opgebouwd. Hij weet dat hij zijn koffie aan ons kan verkopen en wordt getriggerd om processen te innoveren, en wij zien daardoor dat elke oogst weer een mooie nuance te bieden heeft.

Met Don Uberney gaan we dit jaar een tweede True Cost Accounting meting uitvoeren op zijn plantage, om een beeld te krijgen wat een eerlijke prijs is voor de koffie. Bij dit, door MVO Nederland geïnitieerde project, wordt er met verschillende componenten rekening gehouden (van ruimte voor pensioen van de boer, studiegeld voor de kinderen tot de kosten voor het beschermen van de bodemkwaliteit). 
Meer koffiecultuur


ONZE SMAAKSCHAKERING
-

Om u te adviseren bij de keuze van de koffiesmaak heeft Blanche Dael haar koffiesmaken overzichtelijk op een rij gezet. Wij noemen dat koffiesmaakschakeringen.

Lees meer

ZET WIJZER DOOR DE ZETWIJZER
-

De koffieschakering van Blanche Dael heeft een rijk smakenpallet. Zet iedere Blanche Dael koffie in een paar eenvoudige stappen op de perfecte wijze met de zetwijzer. 

Lees meer