50 hand-geplukte
boontjesInspiratie


50 HANDGEPLUKTE BOONTJES PER KOPJE

Voor één kopje koffie zijn 50 met de hand-geplukte boontjes nodig. Dat zijn er maar liefst ruim 6.000 voor één kilo koffie. Het plukken van de rode rijpe besjes, waar de boontjes (pitjes) per twee in zitten, kost 1,5 tot 2,5 uur. De plukker brengt de besjes naar het weegstation waar men per kilo krijgt uitbetaald. Vaak is zo’n weegstation ver lopen.

Met hetgeen één kilo koffie oplevert, moet de plukker zijn gezin onderhouden en zijn pensioen opbouwen. Daarnaast moet de boer ook nog loon, bemesting en irrigatie betalen, investeren in machines, insecten en ziektes bestrijden en energie betalen. Idealiter wilt de boer ook nog kunnen investeren in duurzaamheid, zoals het voorkomen van (water)vervuiling en bodemverarming én investeren in biodiversiteit en biologische productie.

Met bovenstaande uitleg van '50 hand-geplukte boontjes' vraagt Blanche Dael aandacht hiervoor.

 


EEN EVENWICHTIGE KOFFIEKETEN

Blanche Dael koopt louter specialty koffie. Dat is koffie die door officiële keurmeesters is beoordeeld met een cijfer van 80 en hoger. Voor deze koffie betalen we een eerlijke prijs. Dat wil echter nog niet zeggen dat dit de boer in staat stelt voldoende duurzaam te investeren en iets te kunnen betekenen voor de omgeving.

Blanche Dael wilt met initiatieven, zoals het Futureproof Coffee Collective en de stichting Escuela Blanche Dael, aandacht vragen voor misstanden in de koffieketen en bijdragen aan een evenwichtige keten. U helpt hierbij door kwalitatief hoogwaardige koffie te blijven drinken.

Wilt u meer doen? Kijk dan hoe u onze stichting Escuela blanche Dael kunt steunen.

 

 


Meer koffiecultuur


ONZE SMAAKSCHAKERING
-

Om u te adviseren bij de keuze van de koffiesmaak heeft Blanche Dael haar koffiesmaken overzichtelijk op een rij gezet. Wij noemen dat koffiesmaakschakeringen.

Lees meer

ZET WIJZER DOOR DE ZETWIJZER
-

De koffieschakering van Blanche Dael heeft een rijk smakenpallet. Zet iedere Blanche Dael koffie in een paar eenvoudige stappen op de perfecte wijze met de zetwijzer. 

Lees meer