De smaak van
Blanche DaelInspiratie


DE SMAAKSCHAKERING VAN BLANCHE DAEL

Om u te adviseren bij de keuze van de koffiesmaak heeft Blanche Dael haar koffiesmaken overzichtelijk op een rij gezet. Wij noemen dat koffiesmaakschakeringen. Dat begint aan de linkerkant van het spectrum met koffie die wat donkerder gebrand is en die smaken heeft die doen denken aan cacao, tabak en soms licht rubber. Deze koffie leent zich uitstekend voor een intense zoete espressobeleving en is ook uitermate geschikt voor het maken van een cappuccino. We houden u natuurlijk niet tegen als u deze koffie prefereert als filterkoffie. Ook daar zijn liefhebbers voor.

Schuiven we op naar rechts dan passeren we koffie met zoete en kruidige tonen en dan komen we bij koffie met een brede smaak met veel zoete tonen met lichte fruitige accenten. de term 'mocca' is van toepassing als we vinden dat de koffie in de nasmaak een licht gekaramelliseerde en aangename bitterheid heeft. In het rechtse deel van de schakeringen vindt u koffie met exotische smaaktonen die doen denken aan gedroogd fruit en thee-achtigheid. Per koffie staat steeds een uitgebreide smaakbeschrijving en een advies over de zetwijze. U kunt onze verschillende soorten koffie naar believen gebruiken. Elke koffie is goed!


Selectie van koffiebonen
Bij Blanche Dael werken getrainde Q-graders (Coffee Quatlity Institute). Zij worden geacht elke Arabica-koffie objectief te kunnen beoordelen volgens wereldwijd geldende standaarden. De belangrijkste factoren waar koffie op beoordeeld wordt, zijn: aroma, smaak, nasmaak, fruitigheid, body, mondgevoel, balans en zoetheid. En daar zijn ontelbaar veel combinaties mee te maken. Bij Blanche Dael weten we dat niet iedereen dezelfde smaak(voorkeur) heeft en daarom hebben wij ons koffieassortiment ingedeeld in koffiesmaakschakeringen van zwaar tot licht en exotisch.


Wanneer er in koffie zuivere fruitige smaken herkenbaar zijn en deze gebalanceerd zijn met een vol mondgevoel, dan is de kans groot dat deze koffie wordt aangemerkt als 'specialty coffee'. Ongeveer 3% van de wereldproductie is specialty coffee en dat komt overeen met een puntentotaal volgens Q-grader normering van 80 punten en hoger. Per punt stijgt de exclusiviteit en is de mate van herkenbare fruitigheid, zoetheid en complexiteit steeds groter en dat geldt ook voor de prijs. Alles onder 80 punten is commoditykoffie. Blanche Dael werkt uitsluitend met specialty coffee en daarbij geldt dat we steeds kiezen voor het beste wat een geselecteerde regio of land te bieden heeft. Met name zuiverheid, diepgang en gelaagdheid van de koffie zijn daarbij van belang.

De ‘heilige graal’ is voor ons een koffie die zuiver is van smaak, met een geurig aroma en vol mondgevoel met zoete (mokka) tonen en/of met frisse fruitige tonen. Wij hebben al onze koffiesmaken voor u op een rijtje gezet in ons schakeringenoverzicht. U vindt er melanges maar ook koffiebonen van één enkele plantage. Het is allemaal koffie die versgebrand is en die is nu makkelijk te kiezen op basis van uw smaakvoorkeur en de door u gebruikte zetmethode.
Anderen kochten ook

Meer koffiecultuur


ZET WIJZER DOOR DE ZETWIJZER
-

De koffieschakering van Blanche Dael heeft een rijk smakenpallet. Zet iedere Blanche Dael koffie in een paar eenvoudige stappen op de perfecte wijze met de zetwijzer.

Lees meer

PROEF EN KIES ALTIJD HET BESTE
-

Proeven ligt in het hart van onze organisatie. Dat was ook de boodschap van Blanche Dael aan haar opvolgers: proef en kies altijd het beste.

Lees meer