Cuppen
van koffieInspiratie


PROEF EN KIES ALTIJD HET BESTE

Koffie kent diverse smaken en talloze aroma’s. Hoe zorgen wij ervoor dat we enkel de állerbeste bonen selecteren voor uw kop koffie? Cuppen, ook wel professioneel koffie proeven, is een cruciaal onderdeel in de keuze van onze koffiesoorten. Volgens een gestandaardiseerd proces beoordeelt ons cupping-team de smaak en de kwaliteit van de koffiebonen. Het vaste cupping team bestaat uit de koffiebranders, de verkoopleider en de twee Q-graders van Blanche Dael. De laatste twee zijn gecertificeerd proever en worden geacht in staat te zijn wereldwijd eensgezind arabicakoffie te beoordelen.


Cuppen betekent veel proeven en overleggen. Het cuppen gebeurt steeds via een vastomlijnd protocol. Het is hierbij belangrijk dat terminologie onderling afgestemd is, zodat alle 'cuppers' dezelfde definities hanteren: ‘body’, ‘kruidigheid’, ‘zoetheid’. Vervolgens bepaalt het cupping-team in welke mate een bepaalde smaak aanwezig is. Is dat matig, intens of zwak? Een 7,5 of toch een 7,75? Van elke koffie worden meerdere cups gezet, zodat eventuele onderlinge afwijkingen herkend kunnen worden en men zeker kan zeggen dat de koffie een evenwichtig beeld geeft.


Uiteindelijk krijgt elke koffie zo zijn smaakomschrijving en een totaalcijfer, en daarmee vaak ook een rangschikking. Wanneer de koffie - volgens de maatstaven van het Coffee Quality Institute - 80 punten en hoger scoort, dan noemen we dit specialty coffee.

Bij Blanche Dael gaan we niet over één nacht ijs. Voordat we een eindoordeel vellen passeert een koffie(sample) minimaal 3 keer de proeftafel. Als we dan besluiten een koffie in ons assortiment op te nemen, dan komt deze met enige regelmaat op terug op tafel ter beoordeling van het cupping team.
Anderen kochten ook

Meer koffiecultuur


ONZE SMAAKSCHAKERING
-

Om u te adviseren bij de keuze van de koffiesmaak heeft Blanche Dael haar koffiesmaken overzichtelijk op een rij gezet. Wij noemen dat koffiesmaakschakeringen.

Lees meer

ZET WIJZER DOOR DE ZETWIJZER
-

De koffieschakering van Blanche Dael heeft een rijk smakenpallet. Zet iedere Blanche Dael koffie in een paar eenvoudige stappen op de perfecte wijze met de zetwijzer. 

Lees meer