Blanche DaelESCUELA BLANCHE DAEL

-

Koffie is geen streekproduct in Nederland. Het komt van gebieden en landen rondom de evenaar. Gebieden waar welvaart en welzijn vaak onvoldoende zijn, waar de politieke macht vaak corrupt is en waar vaak weinig belang wordt gehecht aan een ontwikkelde bevolking.

In 2009 is onze eigen stichting Escuela Blanche Dael* opgericht. Het doel van Escuela Blanche Dael is het vergroten van kansen voor kinderen in koffieproducerende landen, met name Guatemala. Dit doen we door te investeren in onderwijsprojecten en studiebeurzen. Daarnaast bieden we ook (financiële) steun bij noodhulpprojecten zoals vulkaanuitbarstingen of orkanen.

De financiering van de stichting vindt plaats door middel van een donateurschap vanuit onze zakelijk afnemers (deel van de koffieprijs), door vrijwillige bijdrages van klanten en door 5% van de winst van Blanche Dael te investeren.
*Escuela Blanche Dael heeft een hechte samenwerking met Stichting Pimma.


KLIK HIER OM EEN DONATIE TE DOEN!

 

Jaarrekening 2021
Jaarrekening 2022
ANBI-verklaringPIJLER 1: ESCUELA BLANCHE DAEL

In 2006 hebben wij, in samenwerking met Pimma, de financiering van de bouw van een basisschool in Guatemala op ons genomen. De school draagt de naam Escuela Blanche Dael en sindsdien hebben wij diverse vormen van ondersteuning geboden.

Een van de recente projecten die wij hebben afgerond, aan het begin van het jaar 2022/2023, is het Virtual Education-project. Dankzij dit project hebben wij alle 130 leerlingen van de school kunnen voorzien van een tablet. Deze tablets stellen de kinderen in staat om vanuit huis lessen te volgen.

Escuela Blanche Dael zal verder blijven evolueren met ons nieuwe project. In samenwerking met Pimma worden er momenteel extra lokalen gebouwd op het dak van de school. Pimma is verantwoordelijk voor de bouw van de lokalen en Escuela voor de inrichting. Het betreft de realisatie van een naaiatelier en een bakkerij.

Dankzij deze nieuwe lokalen kunnen we de leerlingen waardevolle ambachtelijke vaardigheden bijbrengen, zodat ze zelfredzaam kunnen worden. Dit idee is voortgekomen uit de droom van de schooldirecteur, die zijn droom met ons heeft gedeeld in een emotionele videoboodschap.PIJLER 2 - ONDERWIJSPROJECTEN

-

Tot op heden hebben 13 jongeren met behulp van onze studiebeurs hun diploma behaald: Ana, Augusto, Cristian, Erlick, Maydelin, Ramiro, Fredy, Javier, Anderson, Evelyn, Luis, Francisco en Raúl. De laatstgenoemde vier ontvingen hun diploma in december 2023 uit handen van Mireille, de voorzitter van Escuela Blanche Dael.

Met grote trots stellen wij onze vier nieuwe studenten aan u voor: Bryan, Ever, Isidro en José. Zij krijgen nu de kans om hun diploma te behalen aan de Las Flores koffieschool in Barberena, Guatemala, dankzij een studiebeurs van Blanche Dael.

Deze vier studenten komen uit koffieproducerende gebieden en hebben de ambitie om hun toekomst op te bouwen als koffieboer. De nieuwe generatie speelt een essentiële rol bij het in stand houden van de koffielandbouw, terwijl zij de uitdaging aangaan van het veranderende klimaat en de groeiende vraag naar kwaliteitskoffie.

In december 2025 zullen zij hun diploma ontvangen. Tijdens de ceremonie zullen zij, namens de stichting ook hun Blanche Dael Ambassador vest ontvangen.

Na deze diploma-uitreiking zal Escuela haar nieuwe studenten selecteren en leren kennen. Nieuwe studenten zullen op deze manier de kans krijgen om via onze studiebeurzen te startten met de opleiding. 

Wij zijn verheugd dat we dankzij onze partners, de Efico Foundation en Funcafe, de opleiding van deze jongeren kunnen faciliteren. Het waarborgen van de kwaliteit van koffie in de toekomst en het verzekeren van eerlijke prijzen voor lokale koffieboeren zijn ook in ons belang.

Hopelijk zult u over een paar jaar kunnen genieten van koffie die is geteeld door een van deze jongeren. Dat zou werkelijk fantastisch zijn!

Voor meer informatie over dit project, klik hier.

 

PIJLER 3: PROJECT HONDURAS

Op 30 juni 2023 mochten wij Hidardo Hernandez en Sebastiaan Wiersma van Cafesmo ontvangen en het officiële startsein geven van onze steun aan een school in het plaatsje Plan de Rosario in Honduras. Cafesmo is een coöperatie waar zo’n 280 koffieboeren zijn aangesloten en is gevestigd in uiterste zuiden van Honduras op een steenworp afstand van de grens van Guatemala en El Salvador.

De school, met 136 leerlingen verdeeld over 9 leerjaren, is genaamd Centro de educación Básica José Cecilio del Valle. Veel kinderen van koffieboeren die aangesloten zijn bij Cafesmo zitten hier op school.

Na een inventarisatie van de grootste noden bleek het aanschaffen van computers, printers en beveiligingscamera’s de hoogste prioriteit. Hier wordt op het moment al volop mee gewerkt en de kinderen en leraren zijn er dolblij mee. De volgende stap was het aantrekken van een Engelse leraar/lerares. Volgens het lesprogramma van de Hondurese regering moeten kinderen vanaf groep drie Engelse les krijgen. Omdat op de school geen enkele onderwijzer ook maar 1 woord Engels spreekt, betekent dat in de praktijk dat leraren samen met de kinderen woordjes gaan leren, of simpele Engelstalige videootjes gaan kijken. Dat schiet natuurlijk voor geen meter op. Inmiddels is er een Engelse lerares gevonden die nu in het nieuwe schooljaar is gestart. De kinderen zijn hier heel enthousiast over.

We zijn als stichting heel blij dat we nu, na vele jaren voornamelijk alleen in Guatemala projecten te hebben ondersteund, ook in Honduras kinderen kunnen helpen op weg naar een betere toekomst!

PIJLER 4: NOODHULP

De vierde pijler van Escuela is noodhulp. Naast het ondersteunen van kinderen en studenten in koffieproducerende landen erkennen we het belang van het bieden van hulp in noodsituaties, wanneer de omstandigheden dit vereisen.

We richten ons specifiek op situaties waarin directe en dringende hulp nodig is, zoals bij orkanen, vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. We begrijpen dat deze natuurrampen verwoestende gevolgen kunnen hebben voor gemeenschappen en individuen, en we streven ernaar om hen de broodnodige ondersteuning te bieden.

Een voorbeeld van noodhulp, was tijdens de coronacrisis van 2020. We hebben actief bijgedragen aan de hulpverlening door financiële middelen te verstrekken aan organisaties die zich inzetten voor het verstrekken van voedselpakketten in de zwaarst getroffen gebieden. We waren ons ervan bewust dat de pandemie grote economische gevolgen had en dat veel mensen hun basisbehoeften niet konden vervullen. Door middel van deze financiële steun wilden we degenen helpen die het meest werden getroffen door de crisis.

Donatie damesdispuut Chouette

Donderdag 16 mei 2024; een speciaal moment voor onze stichting Escuela Blanche Dael

Lees meer

Donatie Kiwanis Meerssen-Gloriette

Zaterdag, 20 april 2024, ontving Mireille een cheque van maar liefst € 3000 uit handen van Yvonne en Suzanne van De Kiwanis Meerssen Gloriëtte

Lees meer

Diploma uitreiking

Mireille en Kaete hebben namens Blanche Dael de diploma uitreiking van de Las Flores koffieschool bijgewoond. Benieuwd naar het verhaal?

Lees meer

Duurzame keuzes!

Duurzaamheid is voor ons balans vinden tussen sociale vraagstukken, milieu en winstgevendheid afgestemd op de belangen van onze stakeholders.

Lees meer

De huidige sponsoren van Escuela

Escuela kan niet zonder haar sponsoren. Wil graag weten wie ons sponsord of wil je er zelf een worden?

Lees meer

Meet Ana!

Onze eerste studente Ana heeft ons meer informatie gegeven over haar reis met Escuela. Wil je graag haar verhaal lezen? 

Lees meer

De projecten van Escuela

Escuela heeft de afgelopen jaren zeker niet stil gezeten. Zou je meer willen weten over onze projecten?


Lees meer

Ons nieuwe logo

Escuela heeft op de 145ste verjaardag van Blanche Dael een nieuw logo ontvangen. 


Lees meer