Koffiebrander
Dave ChristiaansInspiratie


De Koning van Batak

Met 8 jaar ervaring als koffiebrander bij Blanche Dael, kan Dave Christiaans met recht een koffiekenner worden genoemd. De 35-jarige Limburger met Indonesische roots begon 9 jaar geleden als technisch medewerker bij Blanche Dael en werd al snel gevangen door het ambacht en vakmanschap. Hij was niet weg te slaan bij de machine wanneer de koffiebranders aan het branden waren. Door zijn interesse en leergierigheid kreeg Dave al snel een vaste plek achter de koffiebrander.

Dave's oma is geboren en getogen op Sumatra en dat maakt het branden van de Raja Batak dan ook extra bijzonder. Voor deze koffie ontwikkelde hij dan een speciale branding waardoor de zoete en kruidige tonen uit Indonesië optimaal tot hun recht komen. De zoektocht naar de lekkerste koffie, het werken in omgeving van smaak, geur en ambacht en het werken aan producten waar mensen naar verlangen en van genieten. Dan komt die passie vanzelf.


De Raja Batak (zeg: rashzja bátak) is een karakterkoffie uit Noord-Sumatra in Indonesië. Aan de oevers van het Tobameer woont het Batakvolk die deze koffie, niet voor niets de 'Koning van de Batak' noemen. Kenmerkend voor Raja Batak is dat hij wordt verwerkt volgens de semi-washed wet hulled (giling basah) methode. De eerste droging gebeurt op de boerderij voordat deze naar de fabriek wordt gestuurd die het hoornvlies (pergamino) verwijdert. Dit gebeurt terwijl het vochtniveau van de bonen nog steeds relatief hoog is. De koffie doorloopt vervolgens een tweede drogingsfase voordat deze wordt gesorteerd en gereedgemaakt voor verzending. De gehanteerde methode geeft een koffie met rijke smaakschakeringen die overwegend kruidig te noemen zijn. U vindt er tonen van laurierdrop, zoethout, citrus en tabak.

Meer ambacht


Passie voor ambacht
-

Ambacht is interesse en passie. Je merkt wel wanneer iemand geschikt is om koffiebrander te worden. Koffiebranden is een levend vak. Iedere branding is een twee-sterrengerecht.

Lees meer

KIJKEN, LUISTEREN EN RUIKEN
-

Je zou kunnen zeggen dat de koffie door zijn aderen stroomt. Marcel Slangen weet als geen ander hoe belangrijk goede bonen zijn om een mooie kop koffie te zetten.

Lees meer