Pasen
in GuatemalaInspiratie


PASEN & TRADITIES IN GUATEMALA

 

Guatemala is het negende land op de ranglijst van grootste koffieproducenten ter wereld. In vier van onze populairste melanges is Arabica koffie uit Guatemala verwerkt en als Blanche Dael zijn we door middel van onze stichting erg betrokken bij de inwoners van dit mooie land.

Antigua is een stad en gemeente in Guatemala, in de buurt van de hoofstad Guatemala-Stad. De stad heeft zo'n 46.000 inwoners en is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van het UNESCO. In geen enkele stad ter wereld leeft en ademt de Goede Week en de Vasten zoals in Antigua.

Voor deze processies verzamelen duizenden toeschouwers zich buiten de kerken, op trottoirs en zelfs op daken langs processieroutes om naar deze spektakels te kijken. De lucht van copal-wierook en het gezang van koperblazers en processie-trommels vullen de straten van Antigua. Prachtige straattapijten langs de processieroutes zijn de beroemdste en meest geliefde Heilige Week-traditie.

Als je op Goede Vrijdag voor het aanbreken van de dag op de route loopt, ervaar je een eindeloze galerij van prachtige kunstwerken. De straattapijttraditie begon oorspronkelijk in het 8e-eeuwse Spanje, maar in de loop der jaren zijn de straattapijten van Antigua geëvolueerd tot prachtige werken die zijn gemaakt door generaties families die langs de processieroute wonen. Gezinnen plannen en ontwerpen hun tapijten vaak maanden van tevoren. Tapijtthema's kunnen religieuze boodschappen, natuurelementen, geometrische patronen en soms zelfs humoristische of politieke opvattingen weerspiegelen. Sommigen maken zelfs meerdere verschillende tapijten als er meer dan één processie hun huis passeert.
Tijdens de Heilige week zijn worden er ook verschillende traditionele gerechten gegeten met familie.

Enkele voorbeelden van zulke gerechten zijn:

Fanesca: Een dikke soep met granen, groenten en vis. Ingrediënten zoals maïs, bonen, linzen en pompoen mogen niet ontbreken in dit gerecht. Vaak wordt het geheel overgoten met kaas en geserveerd met empanadas.

Empanadas de Vigilia: Kleine, gefrituurde gebakjes gevuld met kaas of aardappelen. Deze worden vaak gegeten tijdens de vastentijd en de Heilige Week, wanneer er geen vlees wordt gegeten.

Pescado Frito: Gebakken vis is een populair gerecht tijdens de Santa Semana.

Torrejas: Een dessert gemaakt van sneetjes brood, gedrenkt in een mengsel van melk en eieren. Deze worden gebakken en vervolgens gegarneerd met een zoete siroop. Vooral op Goede Vrijdag is dit een populair gerecht.

Chiles Rellenos: Een gerecht met paprika's, gevuld met kaas, groenten en vis.

 

Lees ook: Koffiereis naar Colombia - Albert & MarcelAnderen kochten ook

Meer koffiecultuur


ONZE SMAAKSCHAKERING
-

Om u te adviseren bij de keuze van de koffiesmaak heeft Blanche Dael haar koffiesmaken overzichtelijk op een rij gezet. Wij noemen dat koffiesmaakschakeringen.

Lees meer

ZET WIJZER DOOR DE ZETWIJZER
-

De koffieschakering van Blanche Dael heeft een rijk smakenpallet. Zet iedere Blanche Dael koffie in een paar eenvoudige stappen op de perfecte wijze met de zetwijzer. 

Lees meer