Zetwijzer
AeropressInspiratie


Zet de perfecte aeropress koffie

Een aeropress is een uniek filtersysteem dat bestaat uit een kunstof buis, een zuiger en een filterhoudertje waarmee je thuis, maar ook onderweg de lekkerste koffies mee kunt maken. Zoals met veel koffie filtersystemen is de uitdaging van een aeropress, dat het uitnodigt tot experimenteren met de smaak van je koffie.

Je kunt veel variëren met maalfijnheid en grammage en zelfs de kwaliteit en temperatuur van het gebruikte water standaard kun je kiezen voor een papieren filtertje. mocht je iets meer body/mondgevoel lekkerder vinden kun je ook een metalen/herbruikbare filter gebruiken.


Voor de lekkerste aeropress koffie heb je nodig:

Aeropress
Aeropress filterpapier
Verse Blanche Dael koffiebonen (16 gram)
Koffiemaler
Weegschaal
Timer
Waterkoker of ketel
250 ml. (gefilterd) water
Voorverwarmde en stevige mokWe raden bij deze zetmethode een zachte koffiesmaak aan. De aeropress leent zich perfect voor het zetten van een zachte, zoete of fruitige koffie. Denk bijvoorbeeld aan Ethiopia Sidamo Organic (fruitig & complex), Colombia El Limon (mocca fruitig) of Nicarague Maragogype (zacht & rinsig).

Om een aeropress in elkaar te zetten bestaan twee methodes. De standaard en de zgn. inverted methode. De inverted methode wordt het vaakst gebruik en gebruiken we ook in dit stappenplan.

De perfecte aeropress maak je eenvoudig in 7 stappen:

1. KOOK HET WATER
In Nederland is kraanwater van prima kwaliteit, maar echte barista’s prefereren gefilterd water voor het smaakvolste resultaat. Laat het gekookte water een paar minuten afkoelen. Water wat direct van de kook wordt toegevoegd kan namelijk de koffie verbranden. De perfecte temperatuur voor aeropress is 93 ℃.


2. MAAL DE VERSE BONEN
Maal 16 gram verse Blanche Dael koffiebonen met een koffiemolen. De perfecte maling zit tussen espresso en filtermaling in. Beschikt je niet over een koffiemolen? Wij malen de koffie op de juiste maling vlak voor verzending. Kies bij het selecteren de optie ‘lungomaling’.

3. SPOEL DE FILTER
Gebruik een stevige en grote mok, waar de filter bovenop kan rusten. Spoel vervolgens de filter met warm water. Op deze manier voorkom je dat de filter koffie gaat absorberen en aroma verlies optreedt.

4. SCHROEF DE AEROPRESS IN ELKAAR
Draai de aeropress als het ware op zijn kop met de zuiger maximaal uitgetrokken. Plaats de gemalen koffie in de filter.

5. ‘BLOOMEN’
Maak de gemalen koffie nat met een beetje heet water. Zorg ervoor dat al het maalsel nat is. Laat de koffie nu 30 seconden ‘bloomen’. Hierdoor komen de aroma’s van de koffie vrij.


6. GIETEN & TREKKEN
Na 30 seconden giet je langzaam 250 ml. water op de koffie op een rustige wijze, totdat de buis vol is. Zet vervolgens de timer aan. Laat het koffiemengsel ongeveer 3 minuten trekken. Tijdens het trekken van de koffie kun je nog enkele keren (3 keer) roeren met de bijgeleverde lepel. Hierdoor vermeng je de koffie nogmaals waardoor koffie zijn smaak afgeeft aan het water.

7. DRAAIEN & DRUKKEN
Wanneer de drie minuten zijn verstreken zet je de deksel met het papieren filterje op de buis. Draai nu in één slag de aeropress en zet hem met de filterkant op de mok. Druk nu in één doorlopende en rustige beweging de koffie door de filter. Laat aan het einde nog een beetje koffiewater in de aeropress zitten.

8. SERVEER EN GENIET!
Geniet nu van een een heerlijke aeropress koffie. Goed gedaan barista!

Andere zetwijzers


ZETWIJZER CHEMEX
-

Koffiezetten met een Chemex is koffiezetten als in een laboratorium. Hier is precisie en aandacht vereist. Het juiste water, het juiste filter, het juiste aantal gram. Een eindresultaat dat er rijk van smaak is.

Lees meer

ZETWIJZER HARIO V60
-

Filterkoffie geeft een zuivere weergave van de prachtige smaken die in koffie kunnen voorkomen. De methode is een tijdje voor ouderwets versleten, maar koffieliefhebbers weten wel beter.

Lees meer