Zetwijzer
Hario V60Inspiratie


Koffiezetten met een Hario V60 of handfilter

Filterkoffie geeft een zuivere weergave van de prachtige smaken die in koffie kunnen voorkomen. De methode is een tijdje voor ouderwets versleten, maar koffieliefhebbers weten wel beter. Sterker nog, goede koffie verdient de aandacht van de filtermethode. De medewerkers van Blanche Dael drinken elke dag ‘koffie uit de filter’ en deze zetmethode zal veel enthousiaste aandacht krijgen in het koffiecafé van de fonkelnieuwe branderij in Maastricht.


Voor een goede kop Hario V60 of handfilter koffie heb je nodig:
- Hario V60 filter (of vergelijkbaar) van kunststof, glas, porselein of metaal
- V60 of V-vormige koffiefilter 
- Verse Blanche Dael koffiebonen
- Koffiemolen
- (Gefilterd) water
- Waterkoker of waterketel
- Timer
- Weegschaal 
- Opschenk-kan
- Voorverwarmd porselein

Bij deze zetmethode raden wij een single origin koffie aan met een fruitige of zoete smaak. Probeer eens de Ethiopia Sidamo Organic (complex fruitig), de Raja Batak (zoet kruidig) of de Mocca d’Afrique (fruitig zoet).In deze eenvoudige stappen maak je de lekkerste handfilterkoffie:

1. VERWARM HET WATER
Verwarm het water. Zorg ervoor dat het water niet het kookpunt bereikt. De ideale temperatuur bedraagt 90°C. Houd ongeveer 30 gram koffie voor een halve liter water aan. 

2. MALEN VAN VERSE KOFFIE
Maal de verse Blanche Dael koffie met de koffiemaler. Kies een maling tussen medium en een iets grovere maling. Beschikt u niet over een koffiemolen? Wij malen de koffie op de juiste maling vlak voor verzending. Kies bij het selecteren de optie ‘filtermaling’.


3. SPOEL DE FILTER
Plaats het filterpapier in de filter en plaats deze op een mok, kopje of een glazen koffiepot. Spoel de filter goed door met heet water. Dit spoelt de papiersmaak weg en verwarmt de filter. Laat kort uitlekken en gooi dan het water weg. 

4. PLAATS DE FILTER OP DE WEEGSCHAAL
Plaats de handfilter op de mok, glazen koffiepot of kopje en vervolgens op een weegschaal. Zet deze met de tare-functie op 0. Giet vervolgens de koffie mooi in het midden van de gespoelde filter totdat de weegschaal de juiste grammage aangeeft. Zet de weegschaal daarna weer op 0.

5. ‘BLOOMEN’
Start vervolgens met het bloomen van de koffie. Dit is het opzwellen of opwellen van de gemalen koffie. Giet hiervoor een klein beetje water over de koffie. Net genoeg tot alle koffie nat is en laat dit 20 à 30 seconden bloomen. Dit zorgt voor een optimaal aroma.


6. CIRKELVORMIG GIETEN
Giet nu rustig het water van 90°C in cirkelvormige bewegingen over de koffie. Zorg ervoor dat het water ongeveer 1 centimeter onder de rand van de filter blijft. Laat het koffiebed zeker niet droog vallen, maar blijf de cirkelvormige bewegingen herhalen totdat u de juiste grammage bereikt heeft. Gebruikt u 30 gram koffie dan giet u hierover 500 gram water.

7. SERVEER & GENIET!
Geniet nu van een heerlijke koffie uit de handfilter! Schud voor het serveren nog even alle koffie rustig door de glazen pot of roer met een lepel door de koffie. Serveer voor de optimale smaak de koffie in een voorverwarmd kopje.


Wat is een Hario V60?
De Hario V60 is een Japanse filterdrager in de vorm van een V en in een hoek van 60 graden, vandaar dus ook de naam V60. De filters zijn te koop in plastic, glas, porselein of metaal. Onze barista’s halen de lekkerste resultaten met een porseleinen filter.
Anderen kochten ook

Andere zetwijzers


ZETWIJZER MOKKAPOTJE
-

In vrijwel elk Italiaans huishouden is er een te vinden: het Mokkapotje, oftewel het espressopotje of schroefpotje. En ook in Nederland wordt de espressokoffie uit een mokkapotje erg gewaardeerd.

Lees meer

ZETWIJZER CAFÉTIÈRE
-

De cafétière, oftewel French Press, is een vroege vorm van slow coffee. Van oorsprong is dit een Franse zetmethode, vandaar ook de internationale naam French Press.

Lees meer