Zetwijzer
mokkapotjeInspiratie


Het befaamde Italiaanse mokkapotje

In vrijwel elk Italiaans huishouden is er een te vinden: het Mokkapotje, oftewel het espressopotje of schroefpotje. En ook in Nederland wordt de espressokoffie uit een mokkapotje erg gewaardeerd. De geconcentreerde koffiesmaak zet de smaakpapillen op scherp. De originele mokkapotjes werden in 1933 ontworpen door ingenieur Alfonso Bialetti en dragen de naam 'Moka Express'.

Tip! Gebruik voor een gasfornuis de Bialetti Moka Express en voor de elektrische kookplaat en inductie de Bialetti Elegance Venus.


Voor de lekkerste mokkapot-koffie heb je nodig:

- Mokkapotje
- Pittige Blanche Dael koffiebonen
- Koffiemaler
- Gasfornuis of elektrische kookplaat
- (Gefilterd) water
- Voorverwarmd espressokopje

We raden bij deze zetmethode de wat krachtigere koffiesoorten aan voor de traditionele Italiaanse koffiebeleving. Probeer eens de Sphinx (krachtig robuust), Caffè Ristretto (krachtig intens), Bourbon Royale (krachtig kruidig) of de Café 1878 (krachtig fruitig).

In 6 eenvoudige stappen de perfecte koffie met een mokkapotje:

1. VULLEN MET WARM WATER
Vul het onderste deel van het schroefpotje bij voorkeur met heet water, tot net onder het veiligheidsventiel.

2. MALEN VAN VERSE KOFFIE
Maal de verse Blanche Dael koffie iets grover dan filtermaling. Beschikt u niet over een koffiemolen? Wij malen de koffie op de juiste maling vlak voor verzending.


3. PLAATS DE METALEN FILTER
Plaats het filterbakje in het potje en vul deze met “mokkapotje” gemalen koffie tot aan de rand, zodat de filter volledig gevuld is. Verdeel de koffie gelijkmatig over het bakje, maar druk de koffie niet aan. Verwijder overtollige koffie aan de rand.

4. DRAAI STEVIG DICHT
Schroef de bovenkant van het potje stevig op de onderkant.

5. PLAATS OP DE WARMTEBRON
Zet het mokkapotje op een het gasfornuis of kookplaat. Het kokende water zoekt door de stoomdruk langzaam een weg door de gemalen koffie naar het bovenste kannetje. De kleur van de koffie is diepbruin. De espresso is klaar zodra er stoom uit het tuitje komt. Haal het mokkapotje direct van de warmtebron. N.B. zorg dat de vlam niet naast het espressopotje komt, dan kan het handvat verbranden. Het potje is sowieso heet, dus goed opletten met verbranden en de plaatsing van het potje. Laat de onderkant onder de kraan afkoelen.

6. SERVEER & GENIET!
Serveer voor de échte Italiaanse beleving de koffie in een voorverwarmd espressokopje. Geniet nu van een heerlijke Italiaanse koffiebeleving. Tip: was het mokkapotje niet met zeep of in de vaatwasser, maar spoel het rijkelijk af en laat alle delen los van elkaar drogen.
Anderen kochten ook

Andere zetwijzers


ZETWIJZER CHEMEX
-

Koffiezetten met een Chemex is koffiezetten als in een laboratorium. Hier is precisie en aandacht vereist. Het juiste water, het juiste filter, het juiste aantal gram. Een eindresultaat dat er rijk van smaak is.

Lees meer

ZETWIJZER ESPRESSO
-

Espresso is Italiaans voor 'snel'. Door de compacte extractie is die zoet en vol en blijft die lang nasmaken. Met de juiste parameters zet je een perfecte espresso met een mooie volle crema.

Lees meer