Zetwijzer
EspressoInspiratie


De perfecte parameters voor een espresso

Espresso is Italiaans voor ‘snel’. Binnen ongeveer 30 seconden heb je een lekker kopje koffie. In Italië is dat meestal een extractie van zo’n 15 tot 30ml en hier in de noordelijke gebieden drinken we vaak zo’n 100ml, wat ze in Italië dan een lungo, ofwel een lange koffie, noemen.

Om snel een koffie te zetten is er flink wat waterdruk nodig. En dat is dé essentie van een espressomachine. Deze warmt water op en drukt dat dan met een pomp met ongeveer 9bar door een compacte koek van koffiepoeder. Door die hoge druk gaat de extractie niet alleen heel snel, maar zo ontstaat er ook veel werveling, waardoor een mooi schuimpje ontstaat: de crema.


Het is aan de barista te zorgen dat er, ten eerste, een mooie koffie wordt geselecteerd, dat de machine goed schoon is, dat er precies genoeg maalsel wordt gebruikt, dat dit maalsel de exacte korrelgrootte heeft en dat de handelingen vakbekwaam worden toegepast. Elk detail telt en daarom is een minimale passie voor dit ambacht zeer wenselijk.

Voor de lekkerste espresso-koffie heb je nodig:

- Schone espressomachine van een degelijk fabricaat*
- Krachtige Blanche Dael koffiebonen
- Schoon water
- Koffiemolen
- Weegschaaltje en timer
- Voorverwarmde kopjes

*Wij krijgen vaak de vraag wat een goede espressomachine voor thuisgebruik is. We doen daar om verschillende redenen geen uitspraak over en verwijzen graag naar Google (b.v.: ‘welke espressomachine’)


We raden voor espresso graag een krachtige blend aan. Door de compacte extractie is die zoet en vol en blijft die lang nasmaken. Probeer eens de Sphinx (krachtig robuust) de Caffè Ristretto (krachtig intens) of de Bourbon Royale (krachtig kruidig). Voor een wat mildere lungo met veel raffinement adviseren we de Café 1878 (krachtig fruitig).

Leer espresso koffie maken als een echte Barista

In 6 eenvoudige stappen de perfecte espresso koffie:

1. SCHONE MACHINE?
Controleer of de filterdrager, het filterbakje en de ‘douche’ (wateruitloop van de machine) goed schoon zijn.


2. TEST DE FIJNHEID VAN HET MAALSEL
Weeg ± 16-18 gram koffie af voor een dubbel filterbakje, zet 2 espresso’s en meet de doorlooptijd vanaf het moment dat u de knop indrukt. Is deze tussen de 25 en 30 seconden dan heeft het maalsel de juiste korrelgrootte en dat zult u in de smaak herkennen. Loopt de koffie sneller door dan zult u de molen fijner moeten afstellen en andersom. Herhaal dit proces totdat u tevreden bent met de maalfijnheid.

3. GEWICHT VAN HET MAALSEL INSTELLEN
Als u geen automatische molen heeft, dan maalt u steeds op de tast een beetje koffie dat u nodig heeft en weegt dit op de weegschaal. Heeft u wel een automatische molen, dan stelt u de seconden in dat de molen maalt, net zo lang totdat u het gewenste gewicht heeft. Let op: eerst altijd de fijnheid instellen!


4. (AAN)TAMPEN
Verdeel de gewenste hoeveelheid koffiepoeder gelijkmatig in het schone filterbakje. Gebruik nu een tamper om de koffie recht aan te persen. Tip: door met uw vingers de tamper onderaan te omklemmen kunt u de gelijkmatige afstand tot het filterbakje voelen. Druk de koffie ferm aan en maak daarna de rand vrij van losse koffiepoeder. N.B. het is belangrijk om een tamper te gebruiken die goed aansluit tegen de rand van het filterbakje.

5. ZETTEN
Nu het verse maalsel stevig in het filterbakje zit schroeft u de filterdrager in de machine. Zet er de voorverwarmde kopjes onder en druk onmiddellijk op de gewenste zetknop. Registreer de doorlooptijd zodat u de maalfijnheid daarna eventueel kunt corrigeren.

6. SERVEER & GENIET!
Uw espresso of lungo is nu klaar en als het goed is, is er sprake van een mooie gelijkmatige en dichte crema. U kunt nu een mooi aroma waarnemen. N.B. de cremalaag van een goede arabicakoffie is vaak licht van kleur en wat dunner dan robuustere koffie. Aan de smaak en het aroma doet dit niets af. Geniet van uw koffie en vergeet de machine straks niet schoon te maken..

Andere zetwijzers


ZETWIJZER CAFÉTIÈRE
-

De cafétière, oftewel French Press, is een vroege vorm van slow coffee. Van oorsprong is dit een Franse zetmethode, vandaar ook de internationale naam French Press.

Lees meer

ZETWIJZER HARIO V60
-

Filterkoffie geeft een zuivere weergave van de prachtige smaken die in koffie kunnen voorkomen. De methode is een tijdje voor ouderwets versleten, maar koffieliefhebbers weten wel beter.

Lees meer