Zetwijzer
ChemexInspiratie


Koffiezetten met een Chemex

Koffiezetten met een Chemex is koffiezetten als in een laboratorium. Hier is precisie en aandacht vereist. Het juiste water, het juiste filter, het juiste aantal gram en natuurlijk de keuze voor een hele fijne koffie geeft een eindresultaat dat er rijk van smaak is. De Chemex maakt door het fraaie design met de houten ring en het leren bandje al sinds 1944 deel uit van de permanente collectie van het Museum of Modern Art in New York.

We raden bij deze zetmethode een single origin koffie aan met een fruitige of zoete smaak. Probeer eens de Ethiopia Sidamo Organic (complex fruitig), De Colombia El Limon (fruitig complex) of de Santa Anita (fruitig zoet).


Voor een goede kop Chemex koffie heb je het volgende nodig:
- Chemex
- Chemex filterpapier
- Blanche Dael koffiebonen
- Koffiemaler
- (Gefilterd) water
- Waterkoker of waterketel
- Timer
- Weegschaal
- Voorverwarmd kopje


In deze 8 eenvoudige stappen maak je de lekkerste Chemex koffie:

1. VERWARM HET WATER
Kook het water en laat de het water even afkoelen naar 93°C.

2. MALEN VAN VERSE KOFFIE
Houd ongeveer 60 gram koffie per liter water aan. Maal de verse Blanche Dael koffie met de koffiemaler. Kies een medium maling, maar varieer hier ook eens mee om de verschillen te ontdekken. Beschikt u niet over een koffiemolen? Wij malen de koffie op de juiste maling vlak voor verzending. Kies bij het selecteren de optie ‘filtermaling’.


3. VOUW DE PAPIEREN FILTER
Vouw de Chemex filter zoals beschreven in op de verpakking. Zorg ervoor dat de dubbelgevouwen zijde aan de buitenkant van de filter zit. Plaats de filter vervolgens met de schenktuit naar beneden in de Chemex.

4. MAAK HET FILTERPAPIER NAT
Doe de koffie nog niet in de filter, maar maak eerst het filterpapier nat. Op deze manier voorkomt u dat de filter koffie gaat absorberen en aroma verlies optreedt. Verwijder vervolgens het water uit de Chemex en verdeel dan gelijkmatig de koffie in de filter.

5. PLAATS DE CHEMEX OP DE WEEGSCHAAL
Plaats de Chemex op een weegschaal en zet deze met de tare-functie op 0. Doe vervolgens de koffie gelijkmatig in de gespoelde filter totdat de weegschaal het gewenste gewicht aangeeft. Wij adviseren 60 gram koffie per liter (30gr. voor 500ml). Zet de weegschaal daarna weer op 0.


6. ‘BLOOMEN’
Start vervolgens met het bloomen van de koffie. Dit is het opwellen van de gemalen koffie. Giet hiervoor een klein beetje water over de koffie. Net genoeg tot alle koffie nat is en laat dit 20 à 30 seconden bloomen. Dit zorgt voor een optimaal aroma.

7. CIRKELVORMIG GIETEN
Giet nu rustig het water van 93°C in cirkelvormige bewegingen over de koffie. Zorg ervoor dat het water ongeveer 1 centimeter onder de rand van de filter blijft. Laat het koffiebed niet droog vallen, maar blijf de cirkelvormige bewegingen herhalen totdat u het juiste gewicht heeft bereikt.

8. SERVEER & GENIET!
Wals de koffie voor het serveren nog even door de Chemex en serveer deze in een voorverwarmd kopje. Geniet nu van een heerlijke koffie uit de Chemex!

Andere zetwijzers


ZETWIJZER HARIO V60
-

Filterkoffie geeft een zuivere weergave van de prachtige smaken die in koffie kunnen voorkomen. De methode is een tijdje voor ouderwets versleten, maar koffieliefhebbers weten wel beter.

Lees meer

ZETWIJZER CAFÉTIÈRE
-

De cafétière, oftewel French Press, is een vroege vorm van slow coffee. Van oorsprong is dit een Franse zetmethode, vandaar ook de internationale naam French Press. De smaak is vol en krachtig.

Lees meer