De wereld
van theeInspiratie


De rijke wereld van thee

Theedrinken is theezetten, is geduld hebben, is genieten van momenten, delen met elkaar, even afschakelen of opwarmen. Het is voor velen een vast dagelijks ritueel.

Zoals voor de Britten at 4 ’o clock, voor de Ost-Friesen met Kluntje en Wölkje, voor de Chinezen in potjes van speciale klei, volgens vast rituele handelingen in Japan, donker gezet en zeer zoet in Noord-Afrika, et cetera. Theecultuur beleven is vrede brengen en begrip kweken. Maar voor ons als pragmatische Noord-Europeanen is thee gewoon ook lekker en dorstlessend.

We nemen u even mee naar Sri lanka.
Sri Lanka, de vroegere Engelse kolonie Ceylon (daarvoor nog Nederlandse kolonie) is een belangrijke producent van thee. Je vindt er veel zwarte thee, maar ook groene thee, oolong en witte thee. Het land ligt net boven de evenaar en kent een tropisch klimaat. Dit stelt de theeboer in staat om zo wat het hele jaar door verse theeblaadjes te plukken. De blaadjes worden snel naar de theefabriek gebracht en binnen 48 uur verwerkt tot kant en klare thee die via de veiling in Colombo aan de handelaren verkocht wordt. En vandaar naar de rest van de wereld verscheept.


Veel Ceylon-thee gaat in builtjes en wordt gearomatiseerd om de gewenste smaak te creëren. In Sri Lanka zelf kent men de Engelse traditie van het zetten van zeer donkere thee en die te drinken met veel melk. Jammer want veel thee uit Sri Lanka kent subtiele smaken die echte theekenners zeker kunnen bekoren.

De thee die wij uit Sri lanka betrekken is een melange van een aantal theeboerderijen die samen een volle en zuivere theesmaak geven. De in Sri Lanka en India gebruikte classificatie voor thee (van O.P. tot en met FTGFOP) mag u met een korreltje zout nemen. Uiteindelijk telt alleen de smaak en die hebben wij voor u uitgezocht als het beste wat we kunnen vinden. Reizen in dit land is heerlijk. Het landschap en het klimaat is gevarieerd en de mensen zijn vriendelijk. Langs de weg groeit thee, exotisch fruit en peper. Een van de mooiste herinneringen om nee naar huis te nemen is het drinken van frisse melk uit een versgeplukte kokosnoot. lekker, dorstlessend en gezond!

De theeplukkers in de velden plukken zo'n 20kg blaadjes per dag. Hiervan blijft uiteindelijk zo'n 4 kilo thee over. De plukker wordt per dag betaald. Het is rustig werk, maar het betaalt slecht en het biedt weinig tot geen perspectief. Plukkers doen er daarom alles aan om hun kinderen te laten studeren. Een toekomstige generatie plukkers zal er dus niet meer komen. De toekomst ligt in mechanisatie.

Andere zetwijzers


ZETWIJZER ZWARTE THEE
-

Zwarte thee is een rustgevende en verkwikkende drank met een rijke cultuur en geschiedenis. Je drinkt een kop thee al voor een paar centen, maar als je er voor openstaat is thee een fascinerende ontdekkingsreis.

Lees meer

ZETWIJZER GROENE THEE
-

De smaak van groene thee benadert het meest die van het originele blad aan de struik. Voor velen is groene thee even wennen, maar de combinatie van frisse, pittige en vegetale tonen biedt veel interessante smaken.

Lees meer