Zetwijzer
Groene theeInspiratie


Zetwijzer groene thee

De smaak van groene thee benadert het meest die van het originele blad aan de struik. Er heeft hier geen oxidatie plaats gevonden die de zwarte thee zijn karakteristieke smaak geeft. Voor velen is groene thee even wennen, maar de combinatie van frisse, pittige en vegetale tonen biedt veel interessante smaakschakeringen en een groeiend aantal liefhebbers.

Thee, in algemene zin, wordt gemaakt van de blaadjes van de Camelia Sinensis-plant. Warme dranken van andere ingrediënten mogen formeel geen dus thee genoemd worden. Die noemen we infusies. Voorbeelden zijn rooibos, kruiden- en fruitinfusies.

Van de Camelia Sinensisstruik worden steeds de jongste blaadjes geplukt en wel het uitlopende (naaldvormige) blaadje en de twee blaadjes ernaast. Dat noemt men 'two-leafs-and-a-bud'. Met die vers geplukte blaadjes maakt men vervolgens zwarte thee, oolong thee, groene thee en gefermenteerde thee. Groene thee wordt gemaakt door de vers geplukte blaadjes na het verwelken en kneuzen onmiddellijk te verhitten. In China gebeurt dat in grote wokpannen of ovens en in Japan door de blaadjes te stomen. 'Gebakken' thee heeft een wat pittiger, zoeter en frisser karakter en gestoomde thee associeert vaker met ziltige en vegetale smaken.

In groene thee zitten Polyfenolen (anti-oxidanten) die thee bitter en wrang kunnen maken. Door hun molecuul-grootte lossen polyfenolen lastig op in water dat niet te heet is. Daarom wordt geadviseerd groene thee niet heter dan 85°C te zetten (70-85°C). De infusiekleur is van lichtgeel tot fluoriserend groen.

Zetwijzer theezakje á 2 gram
Laat het theezakje zonder te 'dompelen' 3 minuten trekken in water van ±80-85°C.. Het zakje mag daarna zonder label en touwtje bij het gft-afval. Beschikbaar als: Dael's Groen & Sencha Green Lemon.

Zetwijzer in filterzakje of thee-ei
Gebruik 2 gram thee per 200ml in een ruim theefilterzakje en laat 3 minuten rustig trekken in water van 85°C.

Theepot met filter
Gebruik 10 gram thee voor één liter en laat 3 minuten trekken in water van 80-85°C. Twee-kannen-methode: doe de thee los in een pot en laat 3-4 minuten trekken. Giet door een zeef over in de tweede kan. Zo hebben de theeblaadjes alle ruimte.Anderen kochten ook

Andere zetwijzers


DE RIJKE WERELD VAN THEE
-

Thee is een rustgevende drank met een rijke cultuur en geschiedenis. Je drinkt een kop thee al voor een paar centen, maar als je er voor openstaat is thee een fascinerende ontdekkingsreis.

Lees meer

TACHTIG SOORTEN THEE
-

Blanche Dael selecteert de beste thee & infusies uit de belangrijkste landen in de wereld. Het theeassortiment biedt een bijzonder scala aan theesmaken voor iedere liefhebber.

Lees meer