Zetwijzer
Zwarte theeInspiratie


Zetwijzer zwarte thee

Thee is een rustgevende en verkwikkende drank met een rijke cultuur en geschiedenis. Je drinkt een kop thee al voor een paar centen, maar als je er voor openstaat is thee een fascinerende ontdekkingsreis.

Thee wordt uitsluitend gemaakt van de blaadjes van de Camelia Sinensis-plant. Dranken die gemaakt worden met andere ingrediënten mogen formeel geen dus thee genoemd worden. Die noemen we infusies. Van de Camelia Sinensisstruik worden steeds de jongste blaadjes geplukt en wel het uitlopende (naaldvormige) blaadje en de twee blaadjes ernaast. Dat noemt men 'two-leafs-and-a-bud'. Met die vers geplukte blaadjes maakt men vervolgens zwarte thee, oolong thee, groene thee en gefermenteerde thee.

Wanneer de theebladeren zijn geplukt laat men ze verwelken totdat ze slap en rubberachtig zijn. Daarna rolt en kneust men ze om de bladsappen (enzymen en etherische oliën) te activeren en om de zachte delen van de harde te scheiden. De bladsappen reageren onmiddellijk met de zuurstof uit de lucht met bruinkleuring (oxidatie) tot gevolg. Na zo'n 4-8 uur oxideren, is de thee helemaal donker gekleurd: zwart of zoals men In China zegt: rood. Hierna wordt de thee zo'n 20 minuten gedroogd in een oven van 90°C.

In zwarte thee reageren de polyfenolen met zuurstof en creëren zo flavenoïden (anti-oxidanten). Deze stoffen geven optimaal kleur en smaak aan de thee wanneer ze met kokend water (even van de kook af) worden bereid. De infusiekleur gaat van licht oranje naar donkerrood.

Zetwijzer theezakje á 2 gram
Laat het theezakje zonder te 'dompelen' 3 minuten trekken in vers gekookt water (±95°C.). Het zakje mag daarna zonder label en touwtje bij het gft-afval. Beschikbaar als: Dael's Droum, Ceylon, Earl Grey.

Zetwijzer in filterzakje of thee-ei
Gebruik 2 gram thee per kop/mok (200ml) in een ruim theefilterzakje en laat 3-4 minuten rustig trekken in gekookt water (95°C.).

Theepot met filter
Gebruik 10 gram thee voor één liter en laat 3-4 minuten trekken in gekookt water (95°C.). Twee-kannen-methode: doe de thee los in een pot en laat 3-4 minuten trekken. Giet door een zeef over in de tweede kan. Zo hebben de theeblaadjes alle ruimte.Anderen kochten ook

Andere zetwijzers


ZETWIJZER GROENE THEE
-

De smaak van groene thee benadert het meest die van het originele blad aan de struik. Voor velen is groene thee even wennen, maar de combinatie van frisse, pittige en vegetale tonen biedt veel interessante smaakschakeringen en een groeiend aantal liefhebbers.

Lees meer

TACHTIG SOORTEN THEE
-

Blanche Dael selecteert de beste thee & infusies uit de belangrijkste landen in de wereld. Het theeassortiment biedt een bijzonder scala aan theesmaken voor iedere liefhebber.

Lees meer