De Oostenrijkse
koffiecultuurInspiratie


De Oostenrijkse koffiecultuur


Maastrichtenaren Ben van Baardwijk en Linda Reimersdahl maken de komende 7 jaren een wereldreis met de fiets. Zij reizen CO2 neutraal de wereld rond en geven directe hulp aan mensen die in armoede leven. Voor Blanche Dael schrijven zij maandelijks een blog over interessante koffieculturen en koffieverhalen die zij tegen komen. In dit blog laten Ben & Linda je kennis maken met de Oostenrijkse koffiecultuur. 

We zijn in Innsbruck aangekomen
Ons vertrek op 15 juni vanaf het Vrijthof lijkt alweer eeuwen geleden. Maar dit mooie begin van onze wereldreis op de fiets zullen we nooit meer vergeten. Inmiddels zijn we in Innsbruck (Oostenrijk) aangekomen en hebben we 1.125 km afgelegd. Een mooie maar soms zware route. De bergen om ons heen nemen langzaam toe, zo ook de koeien en schapen met hun rinkelende belletjes. De vele vakwerkhuisjes met hun luikjes in alle kleuren maken het helemaal af.

Koffiedrinken is een social begrip
Men weet niet precies wanneer koffie in Europa is verschenen. Het eerste Kaffeehaus van Wenen dateert van 1685. De gewoonte om koffie te drinken is in Oostenrijk, en vooral in Wenen, gebruikelijker dan in elk ander Europees land.

Oostenrijk heeft een heel verfijnde cultuur rondom de kunst van koffie drinken. Dit uit zich onder andere in het serveren van een glas water bij elk kopje koffie.


Tegenwoordig is koffie drinken een belangrijke sociale activiteit in Oostenrijk. Vrienden, buren en kennissen worden uitgenodigd voor koffie en cake. In elk huishouden staat wel een koffieautomaat die ook cappuccino kan maken. Koffie is in Oostenrijk net zo'n begrip als het drinken van thee in de namiddag voor de Britten.

Wil je in Innsbruck een goede koffiebranderij / proeflokaal bezoeken, ga dan naar Brennpunkt. Deze branderij ligt onder de beroemde Innsbrucker Bogenmeile.

Mooie ontmoetingen en uiteenlopende overnachtingsplekken
We hebben onderweg de meest bizarre ontmoetingen die leiden tot de leukste overnachtingsplekken. Van gepensioneerde zangeres tot miljonair. Van voetbalclubvoorzitter tot boer. Ons verhaal maakt heel wat los en zet mensen tot denken. We inspireren anderen en geven positieve energie.

Vooral in de ochtend genieten wij van onze Blanche Dael koffie. Op onze Primus brander koken wij water in een opvouwbare fluitketel. Vervolgens gebruiken we een opvouwbare koffiefilterhouder om de koffie te maken. Helaas hebben we geen plek in onze bagage voor een koffiebonenmaler, maar de smaak is er zeker niet minder om. Blanche Dael zal ons gedurende onze reis verse koffie toesturen en ons ook in contact brengen met thee- & koffieplantages waar zij mee samenwerken.

Wil je meer lezen over ons avontuur? Kijk dan op www.xplorid.today of volg ons op Instagram en Facebook.
Meer koffiecultuur


GRIEKSE KOFFIECULTUUR
-

Koffie is in Griekenland niet weg te denken. Overal barst het van de barretjes en koffiezaken. Een enkeling serveert ook een kleine snack, maar het overgrote deel biedt alleen drankjes aan.

Lees meer

ZETWIJZER HARIO V60
-

Koffiezetten met een Chemex is koffiezetten als in een laboratorium. Hier is precisie en aandacht vereist. Het juiste water, het juiste filter, het juiste aantal gram en natuurlijk de keuze voor een hele fijne koffie. 

Lees meer