De Griekse
koffiecultuurInspiratie


IJskoffie in zomers Griekenland

Maastrichtenaren Ben van Baardwijk en Linda Reimersdahl maken de komende 7 jaren een wereldreis met de fiets. Zij reizen zo CO2 neutraal als mogelijk de wereld rond en geven directe hulp aan mensen die in armoede leven. Voor Blanche Dael schrijven zij maandelijks een blog over interessante koffieculturen en koffieverhalen die zij tegen komen. In dit blog laten Ben & Linda je kennis maken met de Griekse koffiecultuur.

Koffie is in Griekenland niet weg te denken. Overal barst het van de barretjes en koffiezaken. Een enkeling serveert ook een kleine snack, maar het overgrote deel biedt alleen drankjes aan en dan met name koffie, veel en veel koffie.

Koffie in allerlei vormen en maten. Van sterk tot zeer zoet. Warm en koud. Wij snakken tijdens een fietsrit vaak naar de koude variant.


Frappé
Je ziet de frappé overal. Het wordt gemaakt van oploskoffie, suiker, ijsblokjes en water (melk kan naar wens worden toegevoegd). Heel simpel en per toeval uitgevonden in 1957 op de Internationale Beurs in Thessaloniki toen een medewerker van Nestlé geen warm water kon vinden, maar toch zin had in een kopje koffie. Een drank van Griekse origine.

Freddo espresso
Wat hebben we veel frappés gedronken in Griekenland. Totdat we de freddo espresso ontdekten. Echte Italiaanse koffie, maar dan koud. De espresso wordt in een mixer met ijs gemengd zodat er een romige textuur ontstaat. Een juiste verhouding tussen koffie en ijs is erg belangrijk. De koffie moet koud zijn, maar niet waterig worden.

Winter is coming
Langzaam komt ook hier in Griekenland de winter in zicht. Overdag is het nog 15 graden, maar ’s nachts koelt het af tot 5. Wij zitten op dit moment in lockdown in Thessaloniki. Geen freddo espresso’s meer in een mooi glas op het terras want behalve de supermarkten en apotheken is alles gesloten.

Een onverwachte break na een dikke 6.000 km. Wat we na de lockdown op 28 november doen, hangt af van het weer en de situatie rondom Covid in Turkije.

Tijdens de lockdown zijn we op dinsdag en vrijdag op Facebook en Instagram met een bericht over onze bezigheden en plannen. Check www.xplorid.today voor alle links.
Anderen kochten ook

Meer koffiecultuur


OOSTENRIJKSE KOFFIECULTUUR
-

Koffie drinken is een belangrijke sociale activiteit in Oostenrijk. Vrienden, buren en kennissen worden uitgenodigd voor koffie en cake. In elk huishouden staat wel een automaat die ook cappuccino kan maken.

Lees meer

ZETWIJZER HARIO V60
-

Koffiezetten met een Chemex is koffiezetten als in een laboratorium. Hier is precisie en aandacht vereist. Het juiste water, het juiste filter, het juiste aantal gram en natuurlijk de keuze voor een hele fijne koffie. 

Lees meer