De Finse
koffiecultuurInspiratie


De Finnen zijn echte koffiedrinkers


Waar in Europa wordt de meeste koffie gedronken? Dan denk je toch in eerste instantie aan Italië. Het juiste antwoord is Finland.

Cafeïne behoefte
Een gemiddelde Fin drinkt 8 tot 9 koppen koffie per dag. Vermoedelijk komt dit omdat het hier in de winter zo extreem koud is, met temperaturen tot -40 graden. Daarnaast zijn de wintermaanden heel donker. Er is maar een paar uurtjes daglicht. De extra cafeïne is nodig om te “overleven'. In de korte, maar steeds heter wordende zomers vult ijskoffie de cafeïnebehoefte goed aan.


Sociaal
Koffiedrinken is een sociale activiteit in Finland. Bij elk bezoek wordt koffie aangeboden. Meestal wordt dit geserveerd met cake. Daar bestaat zelfs een speciaal woord voor “kakkukahvi” dat koffie en cake betekent. Een pulla, een zoet broodje met vanille icing, is erg populair. We slapen in Finland vaak bij locals in onze tent in de tuin. Ook wij krijgen vaak koffie aangeboden. De pulla vinden we heerlijk.

Altijd en overal
Elke gelegenheid wordt aangegrepen om koffie te drinken. Men vindt het zelfs vreemd als er geen koffie wordt geschonken. Dus op de bruiloft, verjaardag, tijdens een voetbalwedstrijd en zelfs na de sauna. Overal en altijd is er koffie. En dan het liefst goede kwalitatieve en duurzame koffie. Het merk Juhlamokka is favoriet.


Kuksa
Voor de Finse outdoorfanaten is een Kuksa een geliefd item om mee te nemen op avontuur. Een traditionele houten beker van de Sami, een van oorsprong nomadisch volk dat in het Noord Europese Lapland woont. Het is gemaakt van een bur of braam van een berkenboom. Ook wij komen dit soort outdoorfanaten tegen. De Kuksa ziet er mooi uit. Toch prefereren wij onze emaille bekers waar we in de winter onze handen aan kunnen opwarmen.

Meer lezen over ons avontuur? Kijk dan op www.xplorid.today. Daar vind je ook alle links naar onze social media.

XPLORid
Maastrichtenaren Ben van Baardwijk en Linda Reimersdahl maken de komende 7 jaren een wereldreis met de fiets. Zij reizen zo CO2 neutraal als mogelijk de wereld rond en geven directe hulp aan mensen die in armoede leven. Voor Blanche Dael schrijven zij maandelijks een blog over interessante koffieculturen en koffieverhalen die zij tegen komen. Anderen kochten ook

OOSTENRIJKSE KOFFIECULTUUR
-

Koffie drinken is een belangrijke sociale activiteit in Oostenrijk. Vrienden, buren en kennissen worden uitgenodigd voor koffie en cake. In elk huishouden staat wel een automaat die ook cappuccino kan maken.

Lees meer

ZETWIJZER HARIO V60
-

Koffiezetten met een Chemex is koffiezetten als in een laboratorium. Hier is precisie en aandacht vereist. Het juiste water, het juiste filter, het juiste aantal gram en natuurlijk de keuze voor een hele fijne koffie. 

Lees meer