De Bulgaarse
koffiecultuur



Inspiratie


Een sterk bakkie in Bulgarije

Eind februari 2021 fietsen we vanuit Dikia naar de grenspost Ormenio-Haskovo tussen Griekenland en Bulgarije vlakbij de Turkse grens. Zowel de Griekse als de Bulgaarse grenspolitie doet in eerste instantie heel moeilijk. De grens is gesloten en ze laten geen toeristen door.

De aanhouder wint
Na lang aanhouden en vooral volhouden kunnen we de agenten overtuigen dat we geen toeristen zijn. We werken voor Stichting XPLORid en zijn op weg naar Wildlife Rehabilitation and Breeding Center Green Balkans in Stara Zagora. We mogen de grens over. Een hele opluchting: een andere grenspost ligt ver weg. Daar zouden we niet binnen 72 uur (de geldigheidsduur van onze PCR-Covid test) kunnen zijn.

Sterk bakje koffie
Als je een stevige bak koffie nodig hebt om ‘s ochtend op te starten, zit je in Bulgarije goed. Als je koffie bestelt, krijg je geen gewone koffie. Je krijgt standaard een klein kopje zeer sterke espresso. Liever een gewone koffie? Bestel dan Schwartz café, dat is koffie uit een koffiezetapparaat, of Dulgo café, ook een espresso maar in een groter kopje met meer water waardoor de koffie minder sterk is.


Koffiecultuur
De Bulgaars koffiecultuur lijkt sterk op die van Italie. Je kunt dus ook cappuccino, cafè latte en veel verschillende andere variaties van koffie bestellen. Bij de koffie krijg je soms een opgerold papiertje met een spreuk. De Bulgaren doen erg lang over hun koffie en nemen zelden een tweede kopje. Ze vinden het vreemd dat Nederlanders veel koffie drinken.

Koffieautomaat op elke hoek van de straat
Na de sluiting van alle restaurants als maatregel tegen de Corona pandemie, zijn er overal in Bulgarije langs de weg koffieautomaten geplaatst. Hoewel sommige automaten eruit zien alsof ze uit de tijd van de Russische bezetting komen. Wij hebben geluk. Per 1 maart zijn alle koffiebarretjes en restaurants weer open. Wel zo fijn als je even naar binnen kunt om op te warmen.

Koffie en Aryan 
Naast koffie hebben we in Bulgarije veel Ayran gedronken. Een dorstlesser van yoghurt, water en zout. Wij zijn er fan zijn. Dit verfrissende yoghurtdrankje komt oorspronkelijk uit Turkije.


“Wil je koffie: ja of nee?”
Een verwarrend en uniek verschil in lichaamstaal is dat de Bulgaren omgekeerd ja knikken en nee schudden. In Bulgarije schud je nee als je ja bedoelt en knik je ja als je nee bedoelt. Dit wezenlijke verschil kan heel verwarrend zijn en leidt vaak tot hilarische misverstanden.

Deze gewoonte stamt uit de tijd van de Ottomaanse bezetting. Het was een stil protest en een stukje zelfbescherming tegen de overheersers die de bewoners wilden bekeren tot de islam. Als de Ottomanen je vroegen of je moslim was, besloten de mensen gewoon 'Ja' te knikken als ze 'Nee' bedoelden, dan bleef je in leven.

Meer lezen over ons avontuur? Kijk dan op www.xplorid.today. Daar vind je ook alle links naar onze social media.

XPLORid
Maastrichtenaren Ben van Baardwijk en Linda Reimersdahl maken de komende 7 jaren een wereldreis met de fiets. Zij reizen zo CO2 neutraal als mogelijk de wereld rond en geven directe hulp aan mensen die in armoede leven. Voor Blanche Dael schrijven zij maandelijks een blog over interessante koffieculturen en koffieverhalen die zij tegen komen. 



Anderen kochten ook

OOSTENRIJKSE KOFFIECULTUUR
-

Koffie drinken is een belangrijke sociale activiteit in Oostenrijk. Vrienden, buren en kennissen worden uitgenodigd voor koffie en cake. In elk huishouden staat wel een automaat die ook cappuccino kan maken.

Lees meer

ZETWIJZER HARIO V60
-

Koffiezetten met een Chemex is koffiezetten als in een laboratorium. Hier is precisie en aandacht vereist. Het juiste water, het juiste filter, het juiste aantal gram en natuurlijk de keuze voor een hele fijne koffie. 

Lees meer