Zetwijzer
Witte theeInspiratie


Zetwijzer witte thee

Witte thee is de enige thee die gemaakt wordt door blaadjes van de camellia sinensisplant direct na de pluk te drogen. Bij voorkeur aan de lucht in de zon, maar wanneer het weer dit niet toelaat, ook in geconditioneerde kamers. Voor een pur sang witte thee gebruikt men alleen de uitlopers van de toppen van de theeplant. Deze uitlopers (de ‘buds’) hebben donzige haartjes die de thee een witte schijn geven. Het is een heel kostbare en delicate thee, die zich kenmerkt door een licht aftreksel met een subtiel parfum.

In de praktijk plukt men vaak de verse ‘two leaves’ erbij om de thee meer volume te geven en om de thee betaalbaar te maken. Dat gaat dan weliswaar ten koste van de witte kleur van het gedroogde blad, maar door het typische drogingsproces blijft de smaak toch onmiskenbaar subtiel en delicaat.

Thee wordt exclusief gemaakt van de blaadjes van de Camelia Sinensisplant. Extracties die gemaakt worden van andere ingrediënten dan de blaadjes van de Camelia Sinenis mogen formeel geen dus thee genoemd worden. Dat noem je dan bijvoorbeeld een infusie van kruiden of fruit. Van de Camelia Sinensisstruik worden steeds de jongste blaadjes geplukt en wel het uitlopende blaadje (soort naaldje) en de twee blaadjes ernaast. Dat noemt men 'two leafs and a bud'. Met die vers geplukte blaadjes kun je zwarte, oolong, groene en gefermenteerde thee maken.

Als na de winter de eerste blaadjes aan de theestruik groeien zitten er nog fijne donshaartjes op. Die geven deze eerste uitlopers een witte schijn. De jonge blaadjes worden binnen 48 uur geplukt en te drogen gelegd in de zon. Dit zorgvuldige proces geeft een thee met een delicate smaak en veel anti-oxidanten.

De thee heeft een subtiele smaak waarin zoete en bloemige tonen zijn te onderscheiden. De zettemperatuur ligt rond de 80°C. De infusiekleur is lichtgeel en donkerder naarmate de thee langer staat.

Zetwijzer theezakje á 2 gram
Laat het theezakje zonder te 'dompelen' 3 minuten trekken in water dat even van de kook is (±85°C.). Het zakje mag daarna zonder label en touwtje bij het gft-afval. Beschikbaar als Dael's Delight.

Zetwijzer losse thee in filterzakje of thee-ei
Gebruik 2 gram per 200ml in een ruim bemeten theefilterzakje en laat 2-3 minuten rustig trekken in water van 85°C.

Theepot met filter
Gebruik 10 gram thee voor één liter en laat 3 minuten trekken in water van 80-85°C. Twee-kannen-methode: doe de thee los in een pot en laat 3-4 minuten trekken. Giet door een zeef over in de tweede kan. Zo hebben de theeblaadjes alle ruimte.


Anderen kochten ook

Andere zetwijzers


ZETWIJZER GROENE THEE
-

De smaak van groene thee benadert het meest die van het originele blad aan de struik. Voor velen is groene thee even wennen, maar de combinatie van frisse, pittige en vegetale tonen biedt veel interessante smaakschakeringen en een groeiend aantal liefhebbers.

Lees meer

DE RIJKE WERELD VAN THEE
-

Thee is een rustgevende drank met een rijke cultuur en geschiedenis. Je drinkt een kop thee al voor een paar centen, maar als je er voor openstaat is thee een fascinerende ontdekkingsreis.

Lees meer