Deze website gebruikt cookies om bepaalde functies mogelijk te maken en het aanbod te verbeteren. Indien u verder surft gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.
Meer informatie
Een zwarte Ceylonthee gearomatiseerd met de olie uit de schil van de bergamotvrucht, een citrusvrucht lijkend op een citroen.
Soort | Zwart |
---|---|
Smaakomschrijving | Een duidelijke bergamotsmaak (citrus), iets afgezwakt ten opzichte van reguliere Earl Grey door de korenbloemen. |
Ingrediënten | Zwarte thee, bergamotolie en korenbloem. |
Zetwijze | Gebruik 2 gram thee per kop/mok (200ml) in een ruim theefilterzakje en zet het 3-4 minuten zachtjes op in gekookt water (95°C). |
Herkomst | Sri lanka |
Traditionele Engelse thee genoemd naar Graaf Charles Grey. Er doen verschillende 'rivaliserende' verhalen de ronde over de naamgeving van de thee. Uit een onderzoek uit 2010 bleek dat een groot deel van de Britten het drinken van Earl Grey associeert met 'chique' of de hogere klassen.
Thee is een rustgevende en verkwikkende drank met een rijke cultuur en geschiedenis. Je drinkt een kop thee al voor een paar centen, maar als je er voor openstaat is thee een fascinerende ontdekkingsreis.
Thee wordt uitsluitend gemaakt van de blaadjes van de Camelia Sinensis-plant. Dranken die gemaakt worden met andere ingrediënten mogen formeel geen dus thee genoemd worden. Die noemen we infusies. Van de Camelia Sinensisstruik worden steeds de jongste blaadjes geplukt en wel het uitlopende (naaldvormige) blaadje en de twee blaadjes ernaast. Dat noemt men 'two-leafs-and-a-bud'. Met die vers geplukte blaadjes maakt men vervolgens zwarte thee, oolong thee, groene thee en gefermenteerde thee.
Wanneer de theebladeren zijn geplukt laat men ze verwelken totdat ze slap en rubberachtig zijn. Daarna rolt en kneust men ze om de bladsappen (enzymen en etherische oliën) te activeren en om de zachte delen van de harde te scheiden. De bladsappen reageren onmiddellijk met de zuurstof uit de lucht met bruinkleuring (oxidatie) tot gevolg. Na zo'n 4-8 uur oxideren, is de thee helemaal donker gekleurd: zwart of zoals men In China zegt: rood. Hierna wordt de thee zo'n 20 minuten gedroogd in een oven van 90°C.