Zetwijzer
Turkse koffie



Inspiratie


De traditionele Turkse zetmethode

De Turkse methode werd honderden jaren geleden geïntroduceerd door de Ottomanen. Deze methode van koffie bereiding komt veel voor in Noord-Afrika, delen van Oost-Europa, Iran en Griekenland. Dit is de koffie die, in vergelijking met gewone koffie, kort gebrand wordt en zeer fijn gemalen is.


Traditiegetrouw wordt er gebruik gemaakt van een messing molen, die de koffie zo fijn als poedersuiker maalt. De koffie word in een cezve (djezwe) bereid. Een cezve is een klein koffiekannetje met een lange steel waarmee één portie koffie wordt gemaakt. De cezve is meestal gemaakt van messing of koper en wordt vaak versierd. De koffie wordt samen met een gelijke hoeveelheid suiker bereid. Aan het mengsel van koffie en suiker wordt water toegevoegd. Dit wordt heel langzaam aan de kook gebracht. Dan wordt het koffiemengsel in een kopje geschonken. De kopjes zijn klein en laag van formaat. In veel landen wordt Turkse koffie gearomatiseerd met specerijen als kardemom en kaneel.

We raden bij deze zetmethode de wat kruidigere koffiesoorten aan voor de traditionele Turkse koffiebeleving. Probeer eens de Bourbon Royale (krachtig kruidig) of de Raja Batak (zoet kruidig).



In 6 eenvoudige stappen de lekkerste Turkse koffie:

1. Doe 20 gram koffie van de allerfijnste maling in de cezve (koperen koffiekannetje)

2. Voeg 20 gram suiker toe bovenop de koffie

3. Voeg 200 ml water toe in de cezve

4. Kook het mengsel tot drie keer op


5. Laat het geheel ongeveer één minuut afkoelen en indikken.

6. Serveer vervolgens de koffie in een klein kopje. Drink de gemalen koffie op de bodem niet. Deze wordt namelijk gebruikt om de toekomst te voorspellen. Voor een wat zoetere beleving kan er kaneelsiroop worden toegevoegd.

Kenmerk van een goed gezette Turkse koffie is een mooie bruisende schuimlaag tijdens het koken. N.B. doordat de koffie niet gefilterd is, zit er relatief veel cafestol in de koffie Het veelvuldig drinken van Turkse koffie kan daardoor het LDL Cholesterol-gehalte in bloed verhogen.





Andere zetwijzers


ZETWIJZER CAFÉTIÈRE
-

De cafétière, oftewel French Press, is een vroege vorm van slow coffee. Van oorsprong is dit een Franse zetmethode, vandaar ook de internationale naam French Press.

Lees meer

ZETWIJZER HARIO V60
-

Koffiezetten met een Chemex is koffiezetten als in een laboratorium. Hier is precisie en aandacht vereist. Het juiste water, het juiste filter, het juiste aantal gram en natuurlijk de keuze voor een hele fijne koffie. 

Lees meer