theeplantage ceylon sri lanka

Thee

De oorsprong en verwerking van thee

Thee is een vaste waarde in het leven van velen en het is al sinds 1878 onze passie. Hoewel wij in Nederland een brede definitie hanteren voor het begrip, kan het alleen geproduceerd worden van de theeplant (Camellia Sinensis). Andere soorten, zoals rooibos, kruiden”thee” en pure fruit”theeën” zijn eigenlijk infusies.

Oorsprong en cultuur.</Oorsprong en cultuur.

Thee vindt zijn oorsprong in China in de regio Yunnan. Tot aan de Chinese revolutie was het zetten van de drank in China omgeven met vele rituelen waarvan de meeste verboden werden door Mao. Veel van deze theecultuur is nog te vinden in landen zoals Taiwan en Japan. Het overgrote deel van de productie in deze landen bestaat uit de groene variant, waarbij die uit China wordt gekenmerkt door het stoppen van de enzymproces door het verhitten van de theebladeren in grote wokpannen en die in Japan door verhitting met stoom. De groene thee uit Japan heeft daarom vaak een wat ziltig karakter.
De thee waar u waarschijnlijk mee bent opgegroeid is zwarte thee uit Sri Lanka, oftewel Ceylon. De Nederlanders introduceerden als eerste het drankje in Nederland en Europa. Dit wordt gekenmerkt door zijn zoetige en moutige smaak. De Engelsen prefereren een thee die nog wat wranger (astringenter) is en zij doen er per definitie melk in.
Het is omgeven van verschillende rituelen, die per land verschillen. De smaak is dan ook niet alleen heel divers, maar ook de lokale thee-gebruiken die je over de hele wereld tegenkomt. Een fascinerende wereld.

De pluk van thee

De theeplant is een natuurproduct en de regio en bloeiomstandigheden van de plant zijn van grote invloed op de uiteindelijke smaak van het kopje. Het klimaat, de grondsoort, de ligging en de weersomstandigheden hebben allen een directe invloed op de smaak.

Thee zakken ceylon plantage

In de regel plukt men de twee bovenste (jongste) blaadjes en de uitloper van de theestruik. Dat gebeurt doorgaans met de hand (in Japan doet men dit met een soort van grasmaaier).

Afhankelijk van de regio is er sprake van verschillende oogstperiodes. Zoals bijvoorbeeld in Darjeeling in Noord-India, waar we spreken over First Flush, de In-between, de Second Flush en de Autumnal. Terwijl er ook gebieden zijn waar er het hele jaar door geplukt kan worden zonder dat er een kwaliteitsverschil te merken valt.

Bij witte thee (tips) worden uitsluitend de uitlopers geplukt. Deze vaak harige blaadjes-in-wording geven een lichte smaak.

De Verwerking van thee

Nadat de thee geplukt is, wordt deze in de directe omgeving verwerkt om het enzymproces onder controle te houden. De theebladeren worden eerst verwelkt/verslapt in de zon of in een warme ruimte. Als men er zwarte (of zoals men in China zegt rode(vanwege de kleur van het treksel)) thee van wil maken dan perst men de blaadjes door ze te kneuzen onder twee roterende platen, De sappen die hierbij vrijkomen zetten in combinatie met zuurstof onmiddellijk het oxidatiepoces in werking. Dit bruiningsproces (vergelijkbaar met de verkleuring van een appel) haalt de bittere eigenschappen er uit en vormt de herkenbare zachte, moutige smaak waarbij er hopelijk ook geraffineerde fruitige smaken te ontdekken vallen. Na dit proces wordt de thee gedroogd en verpakt.

het drogen van thee

Groene thee wordt verkregen door na het verwelken de blaadjes te verhitten in een pan of met stoom. Zo stopt men de werking van het enzym Oxidase en behoudt de thee zijn kleur, zijn smaakeigenschappen en zijn antioxidanten. Het smaakpalet is heel divers met veel finesses, maar ook soms met bittere en scherpe randjes.

Varianten zoals Oolong thee en witte thee zijn variaties die te maken hebben met de het type blad dat geplukt wordt en met de manier van verwerken. Deze processen zijn soms fabrieksmatig georganiseerd, maar soms ook volledig handenarbeid. De verwerking van thee gebeurt hoe dan ook altijd in het land van oorsprong. Thee is dan ook altijd op een bepaalde wijze gedroogd wanneer het wordt verkocht; verse thee (van verse blaadjes) is dan ook een mythe in Europa.

GA NAAR DE THEE WEBWINKEL
of bekijk het gehele Blanche Dael assortiment