DIPLOMA UITREIKING

“HET WAS GEWELDIG OM TE ZIEN WAT VOOR EEN MOOI EN DANKBAAR WERK WE DOEN IN GUATEMALA!” ALDUS MIREILLE, VOORZITSTER VAN ONZE STICHTING ESCUELA BLANCHE DAEL. DE AFGELOPEN MAAND BEZOCHT ZIJ ONZE ONDERWIJSPROJECTEN; DE LAS FLORES KOFFIESCHOOL EN DE EIGEN ESCUELA BLANCHE DAEL. 

Op de Las Flores koffieschool heeft zij de diploma-uitreiking bijgewoond van Evelyn, Luis, Raoúl en Armando. Jongeren die in staat zijn geweest om via de scholarships van de stichting hun droom waar te kunnen maken. Het behaalde diploma geeft hen nu toegang tot een van de universiteiten waar ze gaan studeren om agronomist te worden zodat ze daarna in de koffiesector kunnen gaan werken. Er is kennisgemaakt met de 4 jongemannen die deze kans vanaf begin 2024 krijgen: Bryan, Alex, Gabriel en Isidro zijn allemaal nu al aan het werk op een koffie finca maar kunnen zich nu gaan focussen op de opleiding op de koffieschool. We zullen ze blijven volgen op hun weg naar een mooie toekomst.

ESCUELA BLANCHE DAEL

De kinderen hadden al vakantie maar toch waren ze er allemaal. Zo blij waren ze met de meegenomen zakjes pepernoten en kerstmutsjes. Mireille geeft aan dat het bezoek aan onze eigen school altijd het hoogtepunt van de reis is. De kinderen willen knuffelen en vertellen over het werken met de tablets. Dit project is echt een groot succes te noemen want er wordt nog altijd mee gewerkt en het zorgt ervoor dat de schoolprestaties met 80% zijn toegenomen. Er waren ook veel jonge moeders (14/15 jaar) die aangeven dankbaar te zijn voor de kans die hun kinderen krijgen. Maar ook vertellen ze dat veel vaders vertrokken zijn naar de USA om daar te werken. Vaak komen ze niet terug.

Het was ook mooi om te zien dat de bouw van de 2 leslokalen (bakkerij en naaiatelier) goed vordert. Dit gezamenlijke project met Pimma hopen we in 2024 te kunnen openen. Pimma bouwt de lokalen op het dak van de school en wij zullen als stichting de inventaris van beide lokalen voor onze rekening nemen. Zo zal de grote wens van Roger, de directeur van Escuela Blanche Dael, in vervulling gaan.

Eén van de leraressen, Mercedes, vroeg aandacht voor het volgende. Ze vraagt met klem een nieuw keukentje voor de school. De huidige keuken is nauwelijks een keuken te noemen. Slecht dak, geen verlichting, geen fornuis, geen koelkast, niets van hygiëne. Nu de nieuwgekozen president beloofd heeft om ontbijt voor de kinderen te gaan faciliteren, is er echt een nieuwe keuken nodig geeft Mercedes aan. Het zou betekenen dat de kinderen iedere ochtend een voedzaam ontbijt kunnen krijgen wat hen ook helpt om zich beter te kunnen concentreren.