Zetwijzer
Oolong theeInspiratie


Zetwijzer Oolong thee

Oolong is Chinees voor 'Zwarte Draak'. De verschijningsvorm van het gedroogde blad van de oolongthee is vaak grillig en doet een beetje denken aan een draak. Oolongthee is een met traditie omgeven thee die ook begint met het plukken van het verse jonge blad van de camellia sinensisplant. Extra strenge selectie van de te plukken blaadjes is heel belangrijk om de juiste verschijningsvorm te krijgen. De oolongthee krijgt zijn karakteristieke smaak en aroma door te spelen met de mate van oxidatie van het blad. Voor oolongthee worden alleen de randen van het theeblad gekneusd, waardoor er een beperkte oxidatie plaatsvindt. De smaak ligt tussen die van groene en zwarte thee in.

Voor de productie van oolongthee wordt het hele blad gebruikt. Tijdens het hele proces wordt erop toegezien dat het blad intact blijft en dat dit door het verflensen en drogen de gewenste verschijningsvorm krijgt. Thee gemaakt met het hele blad wordt ook wel orthodoxe thee genoemd. Het productieproces hiervan is intensiever en nauwkeuriger. Door het gebruik van het hele blad is de smaakafgifte ook subtieler en gelijkmatiger. Watertemperatuur en infusietijd zijn variabelen om mee te spelen.

Door het gebruik van het hele blad, is oolongthee geschikt om meerdere malen te zetten. Experimenteer hier gerust eens mee.

Oolong thee is een thee om mee te experimenteren. Dat heeft de boer al gedaan met de mate van oxidatie en nu is de gebruiker aan de beurt om te spelen met zettijd en temperatuur. In algemene zin wordt geadviseerd Oolong te zetten met kokend water en 3-4 minuten te laten trekken. Daar kunt u mee beginnen.

Zetwijzer losse thee in filterzakje of thee-ei
Gebruik 2 gram per 200ml in een ruim theefilterzakje en laat 3 minuten rustig trekken in water van 95°C.

Theepot met filter
Gebruik 10 (of meer) gram thee voor één liter en laat 3-4 minuten trekken in gekookt water (95°C.). Twee-kannen-methode: doe de thee los in een pot en laat 3-4 minuten trekken. Giet door een zeef over in de tweede kan. Zo hebben de theeblaadjes alle ruimte.Anderen kochten ook

Andere zetwijzers


ZETWIJZER ZWARTE THEE
-

Zwarte thee is een rustgevende drank met een rijke cultuur en geschiedenis. Je drinkt een kop thee al voor een paar centen, maar als je er voor openstaat is thee een fascinerende ontdekkingsreis.

Lees meer

TACHTIG SOORTEN THEE
-

Blanche Dael selecteert de beste thee & infusies uit de belangrijkste landen in de wereld. Het theeassortiment biedt een bijzonder scala aan theesmaken voor iedere liefhebber.

Lees meer