De Poolse
koffiecultuur



Inspiratie


De Poolse thee- en koffiecultuur

Tegenwoordig is thee de meest geliefde drank van Polen. Het wordt de hele dag gedronken, zelfs voor het slapengaan. Hoewel coffeeshops nu op elke straathoek te vinden zijn, is thee nog steeds favoriet op elk moment van de dag.

Terug in de tijd

Aan het begin van de 18e eeuw werd er veelal gewezen op de stimulerende eigenschappen van thee (herbata in het Pools). Ook ontdekte men de geneeskrachtige eigenschappen.In 1754 waren er in Vilnius al talloze openbare theehuizen, zoals we die tegenwoordig kennen als cafés. Koffie was in die tijd vrijwel onbekend.Desondanks werd thee aan het einde van de 18e eeuw vaak als verdacht beschouwd. Sommigen beweerden zelfs dat het schadelijk was.

Ondanks alle twijfels, en naar Frans en Engels voorbeeld, begonnen de Polen het drinken van thee en koffie te beschouwen als een teken van goede manieren. Dit in tegenstelling tot wodka dat veel gedronken werd om een ​​nieuwe dag te beginnen.


Theekransjes en danstheeën

In het begin van de 20e eeuw werd thuis met name thee gedronken. Thee werd kant-en-klaar verkocht en was gemakkelijk zelf te maken. Zo ontstond de zogenaamde fajfy, bekend als de vijf uur thee (afternoon tea). Koffie dronk men in cafés omdat het moeilijk zelf te maken was. Koffie werd namelijk rauw verkocht en men moest het roosteren voordat het gebrouwen kon worden.
In Warschau werden ‘danstheeën’ georganiseerd: dansfeesten met deelnemers die van thee genoten.

Het brouwproces

In Poolse gebieden onder Oostenrijkse en Duitse heerschappij werd thee gebrouwen in theepotten. In het Russische deel, volgens de traditie uit Moskou, gebruikte men de samovar. In de kamer zorgde deze stijlvolle waterkoker voor een aangename stemming. De gastvrouw schonk de thee met een zekere mate van plechtigheid in en overhandigde kopjes thee aan de gasten. Later werd de samovar vervangen door een ketel of een gewone pot.


Lodz
In Lodz maken we een fietstocht langs alle beroemde muurschilderingen van Urban Forms Gallery. Vanwege de lockdown is alles nog gesloten. Toch mogen we even opwarmen in Hot Air Cafe. Hier proeven we koffie uit Rwanda en Ecuador. Ook genieten we van de homemade cinnamon cake.

Meer lezen over ons avontuur? Kijk dan op www.xplorid.today. Daar vind je ook alle links naar onze social media.

XPLORid
Maastrichtenaren Ben van Baardwijk en Linda Reimersdahl maken de komende 7 jaren een wereldreis met de fiets. Zij reizen zo CO2 neutraal als mogelijk de wereld rond en geven directe hulp aan mensen die in armoede leven. Voor Blanche Dael schrijven zij maandelijks een blog over interessante koffieculturen en koffieverhalen die zij tegen komen. 



Anderen kochten ook

OOSTENRIJKSE KOFFIECULTUUR
-

Koffie drinken is een belangrijke sociale activiteit in Oostenrijk. Vrienden, buren en kennissen worden uitgenodigd voor koffie en cake. In elk huishouden staat wel een automaat die ook cappuccino kan maken.

Lees meer

ZETWIJZER HARIO V60
-

Koffiezetten met een Chemex is koffiezetten als in een laboratorium. Hier is precisie en aandacht vereist. Het juiste water, het juiste filter, het juiste aantal gram en natuurlijk de keuze voor een hele fijne koffie. 

Lees meer