groene koffiebonen Blanche Dael

specialty coffee

cupping Blanche Dael Antwerpen koffie

 

specialty coffee

Maison Blanche Dael verkoopt sinds 1878 vers gebrande specialty coffee aan liefhebbers van het zwarte goud. We kopen van topplantages over de hele wereld onze koffiebonen. Dit zijn over het algemeen zeer hoog gelegen plantages, waar enkel de rijpe koffiebessen met de hand worden geplukt. Hoewel de bulk van de beschikbare koffie wereldwijd nog steeds een commodity is. ontdekken steeds meer Nederlanders en Belgen de meerwaarde van een kwalitatief hoogwaardige kop koffie.

5% specialty

95% van de koffiebonen worden tegen beursprijs verhandeld. De koffiebonen die specialty coffee branders inkopen, worden echter tegen een hogere prijs op de koffiemarkt verkocht. De boeren die dit verbouwen kunnen, vanwege de superieure kwaliteit en onderscheidend vermogen van hun bonen, een veel hogere prijs vragen voor hun product. 5% van de koffiemarkt klinkt als een klein aantal, maar aangezien koffie na aardolie het meest verhandelde product ter wereld is, komt dit alsnog neer op zeer grote hoeveelheden. Binnen deze 5% zoeken wij onze bonen. Ook in deze 5% vallen vele variëteiten af, omdat ze bijvoorbeeld te zeer overeenkomen met hetgeen we al in huis hebben, omdat ze niet bijzonder genoeg zijn, of omdat de prijs niet meer overeen komt met de kwaliteit.

Kopi Luwak

Een goed voorbeeld van een scheve prijs-kwaliteit verhouding is Kopi Luwak. Kopi(=koffie) Luwak(= een civetkatachtige). Deze koffiebonen worden opgegeten door de luwak en Door diverse hollywoodfilms, zoals The Bucket List, heeft deze koffie het predicaat: “beste koffie ter wereld” opgeplakt gekregen. Hierdoor is de vraag geëxplodeerd en de prijs per kilo dus ook. Wij hebben diverse Kopi Luwak koffiebonen tijdens cuppings geproefd, maar telkens kwam deze niet als beste koffie uit de test. Uiteraard laten we ons graag overtuigen, dus wanneer er een Kopi Luwak leverancier overtuigd is van zijn kwaliteit, kunnen we deze meenemen in een cupping en wanneer de smaak overtuigt, deze toevoegen aan ons assortiment in het atelier.

1% komt in aanmerking voor Blanche Dael

Wanneer we met alle factoren rekening houden, komt enkel de beste 1% van alle koffie en theewinkel wolfstraat maastrichtkoffiebonen in aanmerking voor Blanche Dael. 80% van deze koffiebonen zijn Rainforest Alliance gecertificeerd. Wanneer we koffiebonen vinden die gelijkwaardig of beter zijn dan de huidige kwaliteit, gaan we ook de overige 20% certificeren. Echter is smaak altijd leidend in de keuze.

SCAE

De Specialty Coffee Association of Europe is een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor excellente koffie en het verbinden van koffieprofessionals en koffieliefhebbers in de specialty coffee markt. Ook Blanche Dael is lid van deze organisatie. In 2011 hebben we in samenwerking met het MECC Maastricht & het Maastricht Congres Bureau het SCAE World of Coffee evenement naar Maastricht kunnen halen. Deze beurs is wereldwijd toonaangevend in de koffiemarkt en het was dan ook een hele eer om als kleine stad en kleine koffiebrander zo nauw betrokken te zijn bij een dergelijk evenement.

soorten-koffie-button

Of bezoek de website van SCAE Nederland voor meer informatie over specialty coffee