Theecupping

Soorten thee

Blanche Dael heeft al sinds 1878 ervaring met het zoeken naar de allerbeste theesoorten ter wereld. Dit heeft er toe geleid dat we op dit moment bijna 100 soorten hoogwaardige theesoorten in het assortiment hebben. In onze winkel en webwinkel maken we een onderscheid tussen de soorten thee. In de terminologie gebruiken we infusies en thee door elkaar. Strikt genomen klopt dit niet. Thee mag alleen zo genoemd worden als het van de theeplant (Camellia Sinensis) gemaakt is. Alle andere soorten thee noemen we infusies (kruiden, rooibos, fruit etc.)

Pure zwarte thee

Zwarte thee zijn theeblaadjes, die volledig zijn geoxideerd. Dit houdt in dat ze door aanraking met zuurstof zijn veranderd van kleur én smaak. Dit gebeurt in een oxidatiekamer en duurt enkele uren. Zwarte thee is over het algemeen zwaarder van smaak en bevat meer theïne (oftewel er zit cafeïne in thee). Zwarte thee kenmerkt zich door war hartigere smaken en kan ook bitter zijn. De zwarte theesoorten uit ons assortiment zijn over het algemeen vernoemd naar de regio waar deze groeien. Zo komt de Ceylonthee uit Sri Lanka, de Yunnan thee uit de Yunnan provincie in China en de Darjeeling thee uit de Darjeeling provincie in India. Ceylon is de meest herkenbare theesmaak, wij drinken deze thee in Nederland namelijk massaal. Yunnan is de provincie waar de allereerste theeplanten groeiden en waar nog steeds erg veel thee wordt geproduceerd. De thee uit Yunnan kenmerkt zich door een volle en licht rokerige smaak. Thee uit India heeft over het algemeen wat hardere en bittere smaken. In India en Groot-Brittanië wordt deze thee dan ook vaak met melk gedronken. Ook puur kan deze thee echter zeer in de smaak vallen.

pure-zwarte-thee

Gearomatiseerde zwarte thee

Gearomatiseerde zwarte thee heeft als basis neutrale zwarte thee, maar is gearomatiseerd met natuurlijke ingrediënten, of smaken. Verreweg de populairste is de Droum vaan Mestreech oftewel de Dael’s droum. Deze is gearomatiseerd met fruit en bloemen en geeft een hele fruitige en toegankelijk treksel. Anderen zijn gearomatiseerd met één ingrediënt, zoals citroen, karamel en rum. De bekendste gearomatiseerde thee is de Earl Grey, deze is gearomatiseerd met de olie uit de citrusvrucht bergamot. Dit is dan ook een friszurige theevariant. Een andere bijzondere soort is de Lapsang Souchong. Dit is een soort die gemaakt wordt van het vierde en vijfde theeblad van de plant (de Souchong). Dit blad is normaal niet geschikt voor consumptie, maar door de bijzondere droogmethode wordt dit een heel bijzondere variëteit. Dit wordt op houtvuur gerookt en gedroogd en leidt tot een zeer rokerige smaak. Dit is dan ook een thee voor liefhebbers van zware smaken, zoals Islay whisky, of gerookte paling

zwarte thee gearomatiseerd

Groene thee

Een steeds populairder wordende theesoort is de groene thee. Dit wordt gewokt of gestoomd, maar niet geoxideerd. De originele smaken van het blad blijven dan ook zeer herkenbaar aanwezig.  Dit betekent dat een groene thee over het algemeen frisser, vegetaler en “groener” van smaak is. Een zeer beroemde groene thee is de gunpowder, dit zijn groene blaadjes die gerold zijn, waardoor ze de vorm hebben van buskruit. Ook de Sencha, zowel de Japanse als de Chinese Sencha is zeer bekend en wordt al eeuwenlang voor traditionele theerituelen gebruikt. De smaken zijn zeer zacht en enigszins zeewierachtig. Ook bij de groene thee zijn er verschillende gearomatiseerd, bijvoorbeeld met jasmijn, of citroen.

thee vert groen

Witte thee

Witte thee is een exclusievere theesoort, hiervoor worden alleen de jongste 2 theeblaadjes en de knop van de theetak geplukt. In deze blaadjes concentreert veel smaak zich, waardoor witte thee kenmerkende complexe en subtiele smaken bezit. De Pai Mu Tan is een bekende pure witte thee. Een bekende witte thee (met groene thee) uit ons assortiment is de Dael’s Delight, die gearomatiseerd is met amandel, sinaasappelschil en kaneel, waardoor het qua smaak doet denken aan een appeltaart. Een hele bijzondere thee is de blooming tea, dit zijn theeblaadjes die met de hand in een soort bloembol wordt genaaid. Wanneer u een bol in een glazen theepot plaatst, ziet u deze bol in een paar minuten opengaan tot een prachtige bloem.

white tea wit

Rooibos

Allereerst: Rooibos is geen thee. Rooibos is een naaldstruik uit Zuid-Afrika, die geplukt wordt, waarna de naalden worden gestampt om vervolgens te oxideren in de zon. Hierdoor ontstaat de kenmerkende rode kleur. Het assortiment bestaat uit één pure Rooibos, de overige zijn gearomatiseerd met diverse ingrediënten. Rooibos bevat geen cafeïne.

infusie rooibos zuid afrika

Kruideninfusie

Ook dit mag men officieel geen thee noemen, maar wordt getrokken van gedroogde kruiden. Bekende varianten zijn brandnetel, hibiscus, verveine (citroenverbena) of muntthee. Deze soorten bevatten geen cafeïne.

kruideninfusies

Fruitinfusie

Ook zijn er fruitinfusies, dit zijn pure stukjes gedroogd fruit, die een heerlijke fruitsmaak afgeven. Een voorbeeld hiervan is de pure apple, bestaande uit 100% gedroogde stukjes appel. Andere voorbeelden zijn de frambozenmix en vruchtenmix, beide erg populair in België.

appel en vruchten infusie thee

Oolong thee

Oolong thee is thee die niet volledig oxideert. Het oxidatieproces kan in verschillende stadia worden gestopt, dit heeft direct invloed op de smaak van de oolong, hoe lichter de oxidatie, hoe meer de smaken neigen naar groene thee. Andersom  geldt hetzelfde voor de neiging naar zwarte thee. Dit zijn soorten thee die steeds populairder worden en zeer aromatische theesoorten, met bijvoorbeeld boterige smaken (white oolong) of smaken van tropisch fruit (Formosa oolong most toppest). Deze blaadjes worden bijna in zijn geheel gerold. Geef deze soorten thee dan ook het liefst veel ruimte in de theepot, door ze los in de pot te scheppen.

Oolong thee licht geoxideerd

Gefermenteerde thee

In het assortiment is ook één soort gefermenteerde thee, de pu-erh. Deze thee is eerst geoxideerd, waarna het blad vochtig is gehouden. Dit leidt tot een fermentatie, oftewel een rottingsproces. Er wordt veelal beweerd dat deze thee helpt bij het afvallen, dit is echter niet wetenschappelijk bewezen. De pu-erh kan verschillende keren opnieuw worden opgeschonken. De eerste keren zit er een penetrante, moutige smaak aan, de thee wordt echter steeds zoeter naarmate deze vaker wordt getrokken.

Gefermenteerde pu erh thee