Deze website gebruikt cookies om bepaalde functies mogelijk te maken en het aanbod te verbeteren. Indien u verder surft gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.
Meer informatie
Tijdens een koffiereis in het Colombiaanse Huila ontmoeten Albert & Marcel verschillende koffieboeren, waaronder Alba Lucia Camacho. Ze eindigt als hoogste vrouwelijke finalist (plek 9) op 7th National Quality Contest. Albert & Marcel weten hun hand te leggen op deze bijzondere koffie tijdens een veiling. Een bijzondere fruitige koffie met kersen, rode bessen, rijpe pruimen en pomelo. Met een SCA score van 92 de champagne onder de koffies!
Smaakomschrijving | Verfijnde fruitigheid van kersen, rode bessen, rijpe pruimen en pomelo. De champagne onder de koffies. |
---|---|
Herkomst | Colombia |
Koffieplantage | Santa Ana, Huila (1630 meter) |
Koffieboer | Alba Lucia Camacho |
Variëteit | Castillo |
Zetadvies | Filter, cafétière, lungo of voor de liefhebber van een zeer fruitige espresso. |
SCA score | 92 |
In oktober 2022 zijn Blanche Dael Q-graders (internationaal gecertificeerde proevers) Marcel Slangen en Albert Berghof op koffiereis geweest naar Colombia. Enerzijds om koffieboeren te ontmoeten en anderzijds om als jurylid mee te doen aan 7th National Quality Contest, Land Of Diversity.
De winnaar van deze veiling werd Domingo Torres uit Norte de Santander. Zijn koffie, een Geisha variëteit, werd voor maar liefst voor € 176,- per kilo groene koffie verkocht. Voor de gemiddelde Nederlandse beurs helaas te hoog gegrepen. Echter wisten Marcel en Albert voor Blanche Dael hun hand te leggen op de koffie van Alba Lucia Camacho, de hoogst geëindigde vrouwelijke finalist waar van ze eerder de plantage hadden bezocht. Haar Cenicafe -Castillovariëteit veroverde de 9e plek in de wedstrijd.
De aankoop van Alba Lucia Camacho haar koffie was een buitenkansje voor Blanche Dael en extra speciaal omdat Albert en Marcel enkele dagen eerder al kennis met haar hadden gemaakt op haar plantage Santa Ana in Gigante in Huila.
Cuppings door Q-graders in Colombia en Maastricht zorgen voor een SCA Score van gemiddeld 92 punten. Uitzonderlijk hoog en dit vergt veel expertise van de brander om de koffie volledig tot bloei te laten komen. Marcel brandt de koffie met een licht tot medium profiel, wat zorgt voor een verfijnde fruitigheid van kersen, rode bessen, rijpe pruimen en pomelo. En dat resulteert in de champagne onder de koffies.