Koffie

Koffie, over de hele wereld wordt het gedronken, veel mensen kunnen hun dag niet starten zonder het zwarte goud en gedurende de dag worden vele momenten aangegrepen om samen of alleen te genieten van een filterkoffie, espresso, of latte. Koffie is niet voor niets na aardolie het meest verhandelde product ter wereld en een hele diverse en uitgebreide markt met vele koffiemerken, koffieboeren, koffiebranderijen en koffievariaties.

Specialist

Maison Blanche Dael is al meer dan 135 jaar specialist in het selecteren en branden van de beste koffie uit alle uithoeken van de wereld. Wij werken enkel met de hoogste kwaliteit arabica koffie, uit bekende en minder bekende koffiestreken. De zoektocht begint bij de oorspronglanden. Zo gaan onze branders en barista’s periodiek naar deze landen om aan den lijve te ondervinden hoe de koffie wordt verbouwd en waar de beste kwaliteit te vinden is. Van plantages over de hele wereld krijgen we groene koffiebonen geleverd, die onze meesterbranders beoordelen, melangeren en branden op de proefbrander. Iedere dinsdagochtend volgt er dan een cupping

Cuppingcupping

Bij een cupping proeven de branders, barista’s en andere geïnteresseerden een aantal koffiebonen uit een specifiek gebied, of met specifieke smaakkenmerken. Wij proeven meestal zes verschillende koffiebonen en keuren dit onder andere op geur, kleur, smaak, nasmaak en aciditeit. Een standaard cuppingsessie duurt ongeveer een uur, waarbij aan het einde de meningen worden gedeeld en de beste koffie wordt gekozen. In andere cuppings worden verschillende koffieoogsten met elkaar vergeleken of worden diverse brandingen met elkaar vergeleken. Zo blijven we altijd zoeken naar de beste koffiebonen uit de koffieproducerende landen.

koffiesoorten

Wanneer we een bijzondere koffieboon vinden, die als ingrediënt voor een melange, of zelfs als single origin kan worden gebruikt, gaan we deze, na diverse cuppings, toevoegen in het assortiment. Op dit moment bestaat ons koffieassortiment uit 11 melanges en 7 single origins. Bij de samenstelling van een melange gaan onze branders op zoek naar de ideale combinatie va verschillende smaken en koffiekenmerken. Zo ontstaan bijvoorbeeld specifieke espressomelanges(bijvoorbeeld de Caffè Ristretto), of juist een lichte en toegankelijke koffie, die niet te sterk van smaak is(bijvoorbeeld de Araba). Een aantal melanges zijn al 100 jaar onderdeel van het assortiment(de Mocca Turc), terwijl andere recentelijk zijn ontstaan. De Bourbon Royale is bijvoorbeeld samengesteld voor het Nederlands Barista Kampioenschap, dit is een melange met een aantal toparabica’s die we tevens branden als Single Origin.

koffie_soorten

single_origin_koffieSingle origin koffie

Een single origin ofwel single estate coffee is een koffieboon die zo bijzonder is, dat we dit branden zonder dit te melangeren. Deze koffiesoorten hebben hele uitgesproken en karakteristieke smaken. Uiteraard maken we hier gebruik  van de allebeste arabicakoffiebonen van gerenommeerde boeren, die dan ook een hogere prijs dan gebruikelijk vragen voor hun koffiebonen. Bij het branden van deze koffie wordt dan ook gezocht om de ultieme branding te vinden die de bijzondere smaken uit de boon naar boven haalt.

Atelier

In het atelier, achter de winkel te Maastricht, worden dagelijks op zeer kleine schaal single origin koffie gebrand. Hiervoor zijn we op zoek naar de meest exclusieve en allerbeste koffiebonen uit alle streken ter wereld. U kunt uiteraard gewoon binnenlopen en meekijken hoe de branders Pieter en Marcel koffie branden en de koffie cuppen & beoordelen

GA NAAR DE KOFFIE WEBWINKEL
of lees meer