Van bes tot kopje

 Voordat u de koffie thuis drinkt heeft de koffieboon al een groot aantal stappen doorlopen. Het begint allemaal in de oorsprong landen, waar de Arabicaplant groeit. Arabicabessen rijpen langzaam in 9 maanden. Voor de plukkers de belangrijke taak om alleen die bessen te plukken die mooi donkerrood zijn. De plukker komt gedurende 3 maanden zo’n 4 a 5 keer terug bij dezelfde struik om alle bessen te oogsten. De koffiebes smaakt logischerwijs zoetig en fruitig.

De bessen van de koffiestruik bevatten twee lichtgroene pitjes. Die pitjes noemen wij koffiebonen. 50 van die pitjes zijn nodig voor één kop koffie. En ze zijn met zorg met de hand geplukt.

Door middel van pletten haalt men de boontjes uit de bes. Er zit dan nog een kleverig laagje omheen: de honinglaag. Gewoonlijk wordt deze laag eraf gewassen. Dit noemen we fully washed coffee. Voorbeelden hiervan zijn de Costa Rica Santa Anita en de Ethiopia Washed Sidamo

De nieuwe oogst koffie wordt zo rond mei-juni in Nederland verwacht. Bij aankomst wordt de koffie goed doorgeproefd (gecupt) voordat deze wordt goedgekeurd. Er wordt daarbij gelet op de herkenbaarheid van het smaakprofiel en op de consistentie van de smaak.

Van koffiebes tot koffieboon
Blanche Dael koffiebessen, coffecherries
Smaakinterview Saoudi Belgauche
Urban Arrow fiets bezorgt Kruisherenhotel Maastricht
Blanche Dael wint de Maastricht Award 2017
Panama Geisha beste koffie ter wereld
smaakinterview koffie
Diploma voor de kinderen van terra nigra
Docfest Maastricht © Docfest
Nederlandse dansdagen samenwerking lokaal met Blanche Dael
Kruisherenhotel Oostwegel collection
Raku thee set sandra jansen
theeplukker groene thee blaadjes
Andre Rieu favoriete winkel Maastricht
Familiebedrijf Blanche Dael
Ethiopia Sidamo koffie in Utrecht
ambachtelijke lekkere honing bij thee en melk
Week van Escuela patroon
Tour de france coffee koffie
Koffiebranderij Maastricht
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Chocolaterie Jos Abbing
Italiaanse_koffie_zetten_ Mokkapot
Van koffiebes tot koffieboon
Koffie van Blanche Dael bij inzameling
Slow coffee Chemex
reis naar Midden-Amerika, door barista Marcel