Van bes tot kopje
Voordat u de koffie thuis drinkt heeft de koffieboon al een groot aantal stappen doorlopen. Het begint allemaal in de oorsprong landen, waar de Arabicaplant groeit. Arabicabessen rijpen langzaam in 9 maanden. Voor de plukkers de belangrijke taak om alleen die bessen te plukken die mooi donkerrood zijn. De plukker komt gedurende 3 maanden zo’n 4 a 5 keer terug bij dezelfde struik om alle bessen te oogsten. De koffiebes smaakt logischerwijs zoetig en fruitig.
De bessen van de koffiestruik bevatten twee lichtgroene pitjes. Die pitjes noemen wij koffiebonen. 50 van die pitjes zijn nodig voor één kop koffie. En ze zijn met zorg met de hand geplukt.
Door middel van pletten haalt men de boontjes uit de bes. Er zit dan nog een kleverig laagje omheen: de honinglaag. Gewoonlijk wordt deze laag eraf gewassen. Dit noemen we fully washed coffee. Voorbeelden hiervan zijn de Costa Rica Santa Anita en de Ethiopia Washed Sidamo
De nieuwe oogst koffie wordt zo rond mei-juni in Nederland verwacht. Bij aankomst wordt de koffie goed doorgeproefd (gecupt) voordat deze wordt goedgekeurd. Er wordt daarbij gelet op de herkenbaarheid van het smaakprofiel en op de consistentie van de smaak.
